Nemocnice sa bránia výpoveďami Unionu

Okresné nemocnice v stredu vypovedajú zmluvy zdravotnej poisťovni Union, malo by ich byť 25. Poistencov Unionu v nich po vypršaní výpovednej lehoty ošetria len v akútnych prípadoch alebo v ohrození života. Lehota je pri každom zariadení rôzna, môže trvať aj rok. Vedenia nemocníc takto reagujú na požiadavku poisťovne, aby jej vrátili peniaze, ktoré im pridala na platy. Ide o viac ako milión eur.

30.11.2016 09:10
debata (11)

Nemocnice museli od januára podľa zákona zvýšiť mzdy všetkým zdravotníckym pracovníkom. Keďže na to nemali, pomoc prišla od troch zdravotných poisťovní. „K platbám sa zaviazali v memorande, ktoré všetky poisťovne podpísali s ministerstvom zdravotníctva ešte v januári tohto roka,“ povedal Marián Petko, šéf Asociácie nemocníc, s tým, že Union ich teraz sklamal.

Zástupcovia asociácie v utorok s poisťovňou rokovali, Union podľa Petka trval na svojom. Preto sa rozhodli pre výpovede. „Zatiaľ máme potvrdených 25 nemocníc, ale predpokladám, že ich bude oveľa viac,“ skonštatoval. Asociácia dnes združuje 73 okresných aj mestských neštátnych nemocníc. Výpovedné lehoty sú ročné, ale nemusia ich také mať všetky.

Petko tvrdí, že spomínané zariadenia neuvažujú, že by s poisťovňou ešte niekedy v budúcnosti uzatvorili zmluvy. Klienti budú mať podľa neho po ukončení zmluvného vzťahu právo len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V jednotlivých regiónoch má podľa neho Union zdravotná poisťovňa od jedného až do desať percent poistencov, celkovo má viac ako 480-tisíc poistencov.

Poisťovňa Union sa bráni tým, že vyplácala zálohové príplatky na vykrytie zvýšených platov na základe prísľubu ministerstva dofinancovať systém. Čo sa nestalo. Na konci tohto roka príde do zdravotníctva navyše 35 milión eur, čo je podľa poisťovne málo.

„Táto suma, ktorú kompletne prerozdelíme medzi poskytovateľov, nepostačuje na vykrytie všetkých príplatkov poskytnutých nemocniciam od začiatku roka,“ vysvetlila Elena Májeková, členka predstavenstva a riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti.

Na výpoveď zmluv zo strany asociácie podľa Májekovej nie sú splnené dôvody zo zákona. „Výpoveď reálne nemá žiadny zmysel a považujeme ju za demonštratívnu, pretože súčasnú situáciu nevyrieši," doplnila s tým, že ich poistenci budú mať aj v prípade výpovede zmluvy počas nasledujúceho roka naďalej nárok na plnú, to znamená odkladnú aj neodkladnú starostlivosť. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že do vzťahov medzi nemocnicami a poisťovňou nebude vstupovať.

„Napriek tomu sa snažíme situáciu riešiť. Na pôde rezortu sa uskutočnilo stretnutie so zástupcami asociácie nemocníc, ako aj so zástupcami zdravotnej poisťovne Union,“ uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková. Obe strany podľa nej deklarovali záujem pokračovať v rokovaniach.

Štát podľa Luptákovej dofinancoval systém dodatočne vo výške 35 mil. eur. „Zároveň sektor verejného zdravotného poistenia má v roku 2016 vyššie príjmy, ako sa pôvodne očakávalo, nielen za poistencov štátu, ale aj za ekonomicky aktívnych poistencov,“ doplnila.

Petko uviedol, že okrem 35 miliónov poisťovne dostali ďalších 65 mil. eur z navýšených odvodov. „Nie je pravda, že systém nebol dostatočne dofinancovaný, ako tvrdia poisťovne, navýšenie zdrojov bolo o sto miliónov eur,“ povedal šéf asociácie nemocníc. Dajú preto na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podnet, aby prešetril, kde peniaze skončili. Union podľa neho nemá dôvod pýtať od nemocníc peniaze späť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa Union