Žiga odmieta zaťahovanie Slovenska do kauzy zbraní na Blízkom východe

Minister hospodárstva Peter Žiga odmieta akékoľvek zaťahovanie Slovenska do prípadného objavenia zbraní na Blízkom východe. Ide o rakety zo Slovinska so šaržou TB8606 a podľa dokladov boli zlikvidované v bývalom vojenskom štátnom podniku Nováky.

30.11.2016 14:38
Peter Žiga, Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga.
debata (36)

Žiga zdôraznil, že v danej šarži bolo v bývalej Juhoslávii vyrobených niekoľko tisíc kusov zbraní. Jedine Slovinsko a Slovensko sa k téme otvorene vyjadrilo. Ostatné krajiny neposkytli informácie a o nich sa nepíše a nie sú pranierované, konštatoval.

Šéf rezortu hospodárstva vyzval, aby sme zo Slovenska nerobili banánovú republiku. „Tu všetko funguje ako má. Ministerstvo hospodárstva nikdy neposkytlo licenciu na vývoz a reexport na tento typ zbraní. Nechápem, prečo vznikajú pochybnosti,“ vyhlásil Žiga.

Potvrdil, že na Slovensko bolo na jar v roku 2005 dovezených 132 rakiet so šaržou TB8606 zo Slovinska a tie boli v auguste toho istého roku zlikvidované v Novákoch. Existuje o tom potvrdenie o likvidácii munície, protokol aj faktúra, ubezpečil minister.

Portál denníka Sme zverejnil zistenia Conflict Armament Research, ktorá sa s podporou Európskej komisie zaoberá muníciou vo vojnových oblastiach na Blízkom východe a Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku. Podľa ich informácií možná zásobovacia cesta Islamského štátu sa pravdepodobne začína v Slovinsku a vedie cez Slovensko.

Centrum upozorňuje na skutočnosť, že časť munície, ktorú našli v Líbyi a u bojovníkov Islamského štátu v Iraku, má číslo šarže zhodné s muníciou zo slovinských armádnych skladov. Portál ďalej napísal, že podľa dostupných informácií ide o rakety typu OSA M79, ktoré boli zadokumentované v roku 2015 v Tripolise.

Situáciu komplikuje fakt, že munícia s touto šaržou bola vyrobená v bývalej Juhoslávii. Nie je teda vylúčené, že materiál s rovnakou šaržou bol uskladnený aj v ďalších postjuhoslovanských štátoch.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #ministerstvo hospodárstva #Peter Žiga