Rozhodnutie o kvótach pre utečencov by mohlo padnúť v lete

Rozhodnutie o slovenskej žalobe pre migračné kvóty by mohlo padnúť niekedy v lete budúceho roka. Uviedol to na tlačovej besede v Bratislave počas medzinárodnej konferencia Limity transparentnej justície na novinársku otázku predseda Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) Koen Lenaerts.

01.12.2016 19:29
debata (16)

Zdôraznil, že v tomto prípade sa do sporu zapojilo veľa európskych štátov a o tejto téme vznikla celoeurópska diskusia. Vysvetlil, že k obsahu sporu sa nemôže vyjadrovať, keďže nie je ukončený.

Priblížil však, že vzhľadom na veľa zapojených štátov sa muselo dať vypracovať množstvo prekladov. Ešte bude musieť padnúť rozhodnutie, či sa týmto prípadom bude zaoberať veľká porota alebo panel desiatich sudcov. Potom príde čas na ústne vyjadrenia a ďalšie procedúry. V tomto prípade predseda súdu Súdneho dvora EÚ očakáva, že rozhodnutie nepadne v termíne 12–14 mesiacov, ako je bežné, ale bude potrebných asi šesť mesiacov navyše, dodal.

Slovensko podalo oficiálne žalobu 2. decembra minulého roka. Žalobu sme podali proti Rade Európskej únie pre prijatie rozhodnutia ministrov vnútra z 22. septembra o tzv. povinných kvótach, ktoré bolo prijaté väčšinovým hlasovaním napriek odporu niektorých členských štátov. Proti kvótam vtedy boli okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko a Rumunsko. Žalobu okrem Slovenska podalo aj Maďarsko.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov