Slovensko trápi silný vietor a sneh, rýchlik narazil do stromu, meškajú vlaky

V noci zo štvrtka na piatok rýchlik EN 442 Bohemia na trase Košice-Praha narazil do spadnutého stromu asi 7 km pred obcou Kráľova Lehota. Pri náraze sa zranil rušňovodič. Stromy spadnuté po silnom vetre komplikujú dopravnú situáciu na viacerých miestach Slovenska.

02.12.2016 07:19 , aktualizované: 12:45
debata (39)

Vlaková doprava v tomto úseku bola obmedzená na jednu koľaj a súpravy prechádzajú len s pomocou dieselovej lokomotívy.

Horské priechody sú neprejazdné

Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre sneženie nepriechodné.

Prvý kalamitný stupeň platí dnes od 9:00 v oblasti Popradu pre intenzívne sneženie, tvorbu závejov a silný vietor s rýchlosťou do 90 kilometrov za hodinu. Informovala o tom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej internetovej stránke.

Pre záveje je naďalej uzatvorená cesta tretej triedy medzi obcami Šuňava a Štrba v Popradskom okrese. Podľa Jaroslava Štofka, dispečera Správy a údržby ciest PSK, by mohol byť úsek sprejazdnený poobede. Dopravné obmedzenia hlásia aj na ceste tretej triedy do Lučivnej, rovnako aj na ceste tretej triedy na trase Štrba – Važec.

Cestári Prešovského kraja mali počas posledných 24 hodín vo výkone 104 kusov techniky, posypali vyše 10-tisíc kilometrov ciest.

Diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku D1 Liptovský Hrádok – Poprad, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 až 2 cm, úseku R3 Trstená – Tvrdošín a R4 obchvat Svidníka, kde je kašovitý sneh do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je v južných častiach Slovenska suchý až mokrý, inde sú vozovky mokré alebo pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm, na Orave miestami do 4 až 5 cm, na cestách nižších kategórií najmä na Orave, Kysuciach a hornom Považí do 4 až 5 cm, miestami až do 10 cm.

SHMÚ vydal výstrahu pred vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav V súvislosti so silným vetrom vyhlásil 2. stupeň výstrahy pre juhozápadné a stredné Slovensko. Okrem vetra by mal ľuďom znepríjemňovať život aj sneh, predovšetkým v Trenčianskom, Prešovskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

Na horách sa teplota vzduchu pohybovala od –15°C do –3°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vysokých polohách fúkal extrémne silný severozápadný vietor s rýchlosťou 7 až 20 m/s, v nárazoch na hrebeňoch 30 až 35 m/s.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Horská záchranná služba (HZS) v tomto čase neodporúča túry do vysokohorských dolín. „Vo vysokých polohách fúka extrémne silný vietor, ktorý dosahuje v nárazoch rýchlosť až 110 kilometrov za hodinu. Počas sneženia v uplynulých dňoch a hodinách pripadlo 30 až 60 centimetrov nového snehu, lokálne je v polohách nad 1 800 metrov nad morom zvýšené lavínové nebezpečenstvo,“ upozorňujú na svojej internetovej stránke záchranári. Tretí stupeň lavínového nebezpečenstva pretrváva naďalej vo Vysokých a Západných Tatrách.

Na túry v nižších polohách odporúča HZS paličky, mačky, prípadne bezpečnostné protišmykové návleky na obuv. Varuje tiež, že vplyvom oteplenia sa na chodníkoch bude tvoriť miestami poľadovica. Pozor by si mali dať turisti aj na skoré stmievanie, začína sa už po 16:00.

Za poslednú periódu sneženia pripadlo v oblasti Tatier a Malej Fatry ďalších 15 až 40 cm nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre od 10 do 20 cm. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky.

Nový sneh je sfúkaný na hranicu lesa do pásma kosodreviny a najmä na svahy s južnou až juhovýchodnou orientáciou. V Tatrách v polohách nad 2 100 m sa pod novým snehom nachádza starší veľmi tvrdý sneh nedostatočne zviazaný s novým naviatym.

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier nad 1 700 m n. m. sa vplyvom intenzívneho sneženia a extrémne silného vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Celkovo pripadlo 60 až 120 cm nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený.

Najviac snehu je na záveterných juhozápadných, južných, juhovýchodných a východných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny.

V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách nad 1 700 m sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Vo Veľkej Fatre pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo vplyvom doznievajúceho sneženia a silného vetra mierne stúpa.

Upozornenie pre vodičov:

  • V oblasti Nového Mesta nad Váhom je hlásený vietor s rýchlosťou silnej víchrice! Silný nárazový vietor je hlásený z oblastí Pezinka, Senca, Bratislavy, Trnavy, Piešťan, Lučatína, Bytče a na D1 Liptovský Hrádok – Važec.
  • Cesta III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou je pre snehové záveje neprejazdná!
  • Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre dopravu nad 10 m celkovej dĺžky!
  • Hraničný priechod s ČR Makov/Bumbalka je uzavretý pre nákladné vozidlá!
  • Na cestách I/72 horský priechod Zbojská, II/531 Tisovec – hranica okresov Revúca/Brezno je pre nákladnú dopravu nad 3,5 t potrebné použiť snehové reťaze!
  • Vplyvom nízkych teplôt sa na cestách s vlhkým až mokrým povrchom môže vytvárať poľadovica!
  • Sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 m je v okolí Kremnice, do 100 m na D1 v úseku Liptovský Hrádok až Poprad.
  • Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce, horský priechod Veľké Pole a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #nehoda #vietor #sneh #zjazdnosť ciest #Kráľova Lehota