Po silnej víchrici prichádza tuhý mráz

Sile orkánu sa na niektorých miestach Slovenska blížila víchrica, ktorá ničila majetok a komplikovala dopravu. V nasledujúcich dňoch by už taký silný vietor nemal fúkať, ale musíme sa pripraviť na mrazivé noci aj dni.

03.12.2016 07:00
počasie, zima, vietor, mráz, víchrica, Foto: ,
Silný vietor potrápil ľudí na väčšine Slovenska.
debata (4)

Nočná víchrica zo štvrtka na piatok vystrašila ľudí vo viacerých regiónoch Slovenska. Strhávala strechy, lámala telefónne stĺpy, prerušila elektrické vedenie. Najčastejšie problémy spôsobovali vyvrátené stromy. Tie na Záhorí zatarasili cesty, v Liptove zablokovali železničnú dopravu, pod Tatrami prerušili dodávku elektriny.

V Bratislave na Kolibe dosiahla v piatok rýchlosť vetra v nárazoch 108 kilometrov za hodinu, na letisku 97, v Nitre 75, Poprade 72 a na Štrbskom Plese 68 kilometrov za hodinu. Silný vietor bol dokonca aj v Dudinciach, kde veľmi nezvykne fúkať, tam dosiahla rýchlosť vetra v nárazoch 68 kilometrov za hodinu. Na Chopku zaznamenali rýchlosť vetra 148 kilometrov, na Lomnickom štíte 133 kilometrov za hodinu.

„Bola to víchrica, ktorá sa v nárazoch blížila až orkánu. Polámané stromy alebo potrhané elektrické vedenie na železničnej trati, to je pri takomto silnom vetre celkom reálny dôsledok,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V piatok ráno zasahovali hasiči v detskom hospici v obci Ľubica v okrese Kežmarok. Víchrica tu spôsobila prerušenie dodávky elektrickej energie. Hasiči okamžite poskytli hospicu elektrocentrálu, ktorá zabezpečila činnosť zdravotníckych prístrojov.

„Máme vlastné záložné zdroje, tie sme naštartovali. Stalo sa to okolo šiestej hodiny, nevedeli sme, dokedy bude výpadok elektriny trvať, preto sme požiadali o pomoc hasičov a tí nám ochotne pomohli,“ povedal riaditeľ hospicu Štefan Kuffa. V piatok dopoludnia už hospic fungoval v riadnej prevádzke.

Veľké meškanie vlakov zapríčinila víchrica na hlavnej trati medzi Košicami a Žilinou. Medzi Východnou a Kráľovou Lehotou spadol na trať strom, do ktorého potom v noci narazil medzinárodný rýchlik Bohemia. Pri náraze sa zranil rušňovodič. Spadnuté stromy poškodili aj trolejové vedenie trate. Vlaky v oboch smeroch meškali niekoľko hodín.

Ako bude

  • Sobota Premenlivá oblačnosť, na severe sneženie. Denná teplota 1 až 5, v noci –2 až –7 stupňov.
  • Nedeľa Malá, prechodne zväčšená oblačnosť, na severovýchode ojedinele snehové prehánky. Denná teplota –1 až 4, v noci –6 až –12, v dolinách a kotlinách –13 až –19 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polooblačno. Denná teplota 0 až 4 stupne, v noci –6 až –12, v dolinách a kotlinách –13 až –19 stupňov.
  • Utorok Prevažne malá oblačnosť, na severe miestami sneženie. Denná teplota 0 až 4 stupne, v noci –6 až –12, v dolinách a kotlinách –12 až –18 stupňov.
  • Streda Jasno až polooblačno, ojedinele snehové prehánky. Denná teplota 0 až 4 stupne, v noci –4 až –9, v dolinách a kotlinách –11 stupňov.
  • Štvrtok Jasno až polojasno, v nižších polohách v noci a ráno hmla. Denná teplota 0 až 5 stupňov, v noci –4 až –10, v dolinách a kotlinách až –16 stupňov.

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru v súvislosti so silným vetrom hasiči zasahovali najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Odstraňovali spadnuté stromy z ciest a osobných áut, spadnuté stĺpy elektrického vedenia, telefónne stĺpy a strhnuté strechy. Niektoré štátne cesty v okrese Malacky boli v noci na piatok úplne neprejazdné.

„Silný severozápadný vietor na našom území vznikol v dôsledku veľkého rozdielu v tlaku vzduchu. Nad západnou Európou je tlaková výš, nad severovýchodnou Európou zase tlaková níž a Slovensko je na rozhraní medzi nimi. Od nedele už budeme v strede tlakovej výše a to by malo zaručiť stabilné, nie veterné počasie,“ predpokladá Faško.

Do piatkového rána pribudlo v niektorých častiach Slovenska množstvo nového snehu. Najviac na Lomnickom štíte, kde napadalo 43 centimetrov snehovej pokrývky. Len o centimeter menej v Oravskej Lesnej, na Štrbskom Plese 35 centimetrov a v Lieseku na Orave 17 centimetrov snehu. Snežilo aj na severe východného Slovenska, napríklad v Stropkove pribudlo 18 centimetrov nového snehu.

V týchto regiónoch majú teraz skutočnú zimu a k bielej klasike pribudnú i silné mrazy. Mrznúť by malo začať v sobotu a teplota bude postupne klesať. Už od nedeľného rána by mali mrazy riadne zosilnieť. Na miestach, kde sa vytvorila snehová pokrývka, môže byť ráno mínus 15 až mínus 17 stupňov. Určite treba počítať s tým, že v regiónoch, kde je snehu dostatok, budú nočné a ranné mrazy veľmi silné.

„Ani cez deň sa tam teplota nedostane nad nulu, treba počítať s celodennými mrazmi. Nočné mrazy budú väčšinou na úrovni okolo 15 stupňov, ale v uzavretých kotlinách sa môže stať, že teplota poklesne ešte nižšie, môže sa priblížiť k mínus 20 stupňom,“ upozorňuje klimatológ.

Silnejšie mrazy priamo súvisia s novou snehovou pokrývkou. Tá je teraz žiarivo biela, preto veľmi dobre odráža slnečné žiarenie a vzduch nad ňou sa nemôže ohrievať. V noci sa zase vzduch nad snehovou vrstvou veľmi dobre ochladzuje. Toto ochladzovanie nemôže byť kompenzované teplom, ktoré je pod zemským povrchom, pretože medzi zemským povrchom a vrstvou vzduchu je vrstva snehu, ktorá prenikaniu tepla bráni.

Mrazmi bude poznačená väčšina budúceho pracovného týždňa, aj keď budú postupne slabnúť. Toto počasie sa však ešte stále nedá považovať za začiatok trvalej zimy, ktorá by mala vydržať približne do januára. Súčasnú vlnu mrazov totiž vystrieda niekedy po 10. decembri oteplenie a teploty sa budú pohybovať okolo nuly.

Počas nasledujúceho pracovného týždňa by nemalo výraznejšie snežiť. Zrážky prídu až s oteplením, no teraz sa podľa klimatológa Faška dá ešte ťažko povedať, kde bude snežiť a kde môžu ešte čakať dážď.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba