Budaj: Výsluhový dôchodok si nezaslúžia bývalí príslušníci ŠtB

Parlament môže zrušiť odmeny, ktorými štát honoruje eštebákov za to, že boli odporcami slobody a demokracie. Povedal to v pondelok na tlačovej besede poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) s tým, že Slovenská republika to dlží obetiam komunistického režimu.

05.12.2016 14:32
Ján Budaj Foto: ,
Ján Budaj.
debata (295)

„Užívajú si nezaslúženú odmenu,“ povedal s tým, že OĽaNO-NOVA už po tretíkrát predkladá do parlamentu návrh novely zákona o protikomunis­tickom odboji.

„Výsluhový dôchodok užívajú napr. veteráni z vojen a misií, ľudia, ktorí nasadzovali životy, pomáhali odmínovať polia napr. v Bosne. Takýmto mužom a ženám, ktorí si zaslúžia pozornosť štátu a aj dôchodok, sú však rovnocenne priradení dôstojníci ŠtB a napomáhači bývalého režimu, ktorí šírili hrôzovládu,“ povedal s tým, že takéto odmeňovanie si eštebáci nezaslúžia. Podľa neho to sú zločinci, ktorí si užívajú peniaze na rozdiel od politických väzňov, ktorí žili v chudobe.

Ukončiť po 27 rokoch od revolúcie v roku 1989 nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti, je cieľom návrhu novely zákona o protikomunis­tickom odboji, ktorý predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky poslanci za OĽaNO-NOVA.

Podľa nich tí, ktorí roky boli utláčateľmi, prenasledovali a mučili ľudí a popierali základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky. A tí, ktorí rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky.

„Navrhujeme plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti (ŠtB) a ich zložiek o 50 percent,“ odôvodňujú poslanci hnutia s tým, že návrh nemá za cieľ získanie dodatočných prostriedkov do štátneho rozpočtu, ale odstránenie amorálneho a nespravodlivého sociálneho stavu. „Súčasne sa návrhom zákona priznáva jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo ich vdovám a vdovcom vo výške 1 000 eur,“ dopĺňajú.

Podľa poslancov za OĽaNO-NOVA sa Slovenská republika prijatím tohto návrhu zákona pripojí k iným krajinám, ktoré sa vyrovnali so svojou nedemokratickou minulosťou a siahli príslušníkom tajných služieb na ich výsluhové dôchodky alebo príplatky za služby v týchto tajných bezpečnostných zložkách.

Otázky možného rozporu takýchto právnych úprav s ľudskými právami a základnými slobodami zamietol pred dvoma rokmi Európsky súd pre ľudské práva, keď v plnom rozsahu odobril poľskú právnu úpravu znižovania výsluhových dôchodkov, pričom konštatoval, že „služba sťažovateľov v tajnej polícii, ktorá ostro potláčala základné ľudské práva chránené Európskym dohovorom, môže byť dostatočnou okolnosťou na stratu pridaných benefitov“, pričom k takémuto zásahu do ich výsluhových dôchodkov môže dôjsť aj spätnou právnou úpravou.

Keďže sa predpokladá, že vysokopostavení príslušníci ŠtB majú dnes priemerné výsluhové dôchodky na úrovni 600 až 700 eur, ich zdanením by sa tak dostali na priemernú úroveň starobných dôchodkov v Slovenskej republike.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #OĽaNO #výsluhové dôchodky #Ján Budaj