Vzťahy Slovenska a Maďarska podľa prezidentov nikdy neboli lepšie

Za historicky najlepšími vzťahmi Slovenskej republiky a Maďarska stojí vôľa politikov, vyhlásil v pondelok v Budapešti prezident SR Andrej Kiska po schôdzke s maďarským prezidentom Jánosom Áderom. "Za týmito historicky najlepšími vzťahmi bolo a je vidieť vôľu a úlohu politikov. Aj na našom príklade vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom je vidieť, aký je nesmierne dôležitý tón a prístup, ktorý my ako politici udáme," zdôraznil na tlačovej konferencii Kiska. Dodal, že keď vznikajú rôzne názory na niektoré otázky, vždy sa riešia bez medializácie, politickou diskusiou.

05.12.2016 15:08
Andrej Kiska, János Áder, Foto: ,
Prezidenti Andrej Kiska a János Áder na spoločnom stretnutí v Budapešti.
debata (43)

Ako povedal, úsilie je na oboch stranách. „Je za tým úsilie spájať sa, čo sa týka infraštruktúry, ciest, spájanie z pohľadu energetiky,“ dodal. Áder podčiarkol, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. V uplynulých rokoch sa podľa jeho slov podarilo výraznou mierou rozvinúť vzájomné vzťahy v oblasti dopravy. Za veľmi účinnú označil aj spoluprácu v otázke energetickej bezpečnosti.

Podľa slov Ádera je zrejmé, že v tomto roku dosiahne hodnota vzájomnej obchodnej výmeny sumu deviatich miliárd eur. „Zriadili sme nákladnú kompu medzi Ostrihomom a Štúrovom, otvorili sme nové cestné hraničné priechody, čoskoro postavíme dunajský most pri Komárome. Najneskôr do roku 2019 bude dobudovaná diaľnica od Rajky a Miškovca až k slovenským hraniciam,“ povedal Áder.

Slovenský prezident pripomenul, že SR je stále predsedajúcou krajinou v Rade EÚ. „Tou základnou úlohou Slovenska počas predsedníctva je byť čestným sprostredkovateľom, mediátorom rozhovorov tak, aby Európska únia zostala čím jednotnejšia. Musíme z pohľadu EÚ nachádzať veci, ktoré nás spájajú, musíme mať navzájom medzi sebou viac empatie, porozumenia a niekedy aj viac taktu z pohľadu Bruselu,“ konštatoval. Otázka riešenia migračnej krízy je podľa Kisku nesmierne dôležitá.

„Pokladám za dôležité pri otázke migrácie hovoriť o solidarite. Hovoriť o solidarite s ľuďmi, ktorí skutočne utekajú pred vojnou a smrťou, ale aj o solidarite s našimi partnermi v rámci EÚ. Ale rozumiem tomu, a vždy musíme pri solidarite a pritom, keď uvažujeme, ako pomôcť, pravdaže uvažovať aj o bezpečnosti, ale solidarita je to základné slovo,“ podčiarkol.

Kiska opakovane apeloval na politikov, aby aj v súvislosti s migračnou krízou nevyvolávali pocity nenávisti, pocity často neopodstatneného strachu vo vzťahu k ľuďom iného náboženstva, inej farby pleti alebo inej krajiny.

Podľa Ádera treba ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, pomôcť a treba zabezpečiť, aby bol prechod migrantov cez hranice kontrolovaný. „Treba tiež zabezpečiť, aby cudzincov, ktorí do Európy prídu s cieľom zabezpečiť si lepší život, bolo možné vrátiť späť, a tých, čo chcú páchať trestné činy, prípadne teroristické činy, bolo možné vyfiltrovať,“ do­dal.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Andrej Kiska #János Áder