Poslanci prelomili Kiskovo veto, Dankov rokovací poriadok prešiel

Parlament opäť schválil novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú ešte v lete inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Poslanci tak 79 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku. Za hlasovali prítomní poslanci Smeru, SNS, Mosta-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

06.12.2016 11:56 , aktualizované: 14:27
debata (167)

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z strán SNS, Smer a Most-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Prezident novelu vetoval začiatkom novembra. V odôvodnení vtedy upozornil, že postup, aký zvolili predkladatelia novely pred jej prijímaním a počas neho, môže byť neprimeraným politickým tlakom aktuálnej vládnej väčšiny zameraným na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou. Upozorňoval na zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu.

Prešlo stanovenie času pre rečníkov aj vykázanie poslanca zo sály

Aj napriek neustálej kritike opozície, že koalícia chce takto zalepiť ústa opozičným poslancom, aby nepoukazovala na kauzy vlády, prešiel v zákone presne stanovený maximálny rečnícky čas poslancov. Prezident, predseda vlády a predseda NR SR však budú môcť hovoriť bez časového obmedzenia. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. V prípade odvolávania člena vlády, bude však môcť minister vystúpiť bez obmedzenia.

Taktiež prešla zmena, podľa ktorej budú môcť poslanci v rozprave vystúpiť dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začatím rozpravy, ako aj ústne počas nej. Ak sa poslanec prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút.

Predsedajúcemu sa novelou udeľuje kompetencia vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť.

Podľa novelizovaného zákona platí zákaz používania transparentov či vyhotovovania videí na mobilný telefón.

Danko: Rokovací poriadok už priniesol do parlamentu slušnosť

Podľa predsedu NR SR Andreja Danka rokovací poriadok už priniesol prvé výsledky. Na utorňajšej tlačovej besede povedal, že už teraz vidí zmenu správania. Podľa jeho názoru situácia, ktorá vznikla v NR SR, je z neslušného správania individualít v parlamente. „Tí ľudia nechcú vládnuť, len urážať a napádať. Chcú peniaze posielať manželkám na inzerciu, alebo si ich záhadne delia, lebo sú len štyria,“ uviedol.

Novela rokovacieho poriadku sa podľa Danka menila v diskusii. Odmieta, že by novela potláčala diskusiu, pretože poslanec bude mať k dispozícii 30 minút, pričom sa obmedzil čas na vystúpenie členov vlády.

Danko sa odmietol vyjadrovať k Igorovi Matovičovi, ktorý avizoval, že nový rokovací poriadok nebude rešpektovať. „Matovič je z tých, ktorý kričia ‚potras ma, strel mi‘. Nechcem sa mu viac venovať a ani nebudem,“ vyhlásil.

Poslanci podľa schváleného rokovacieho poriadku viac nebudú môcť v rokovacej sále Národnej rady SR používať transparenty, ani vyhotovovať videá. I napriek tomu, že novelu v novembri nepodpísal prezident Andrej Kiska, poslanci ju v utorok opätovne podporili 79 hlasmi.

Aj napriek neustálej kritike opozície, že koalícia chce takto zalepiť ústa opozičným poslancom, aby nepoukazovala na kauzy vlády, prešiel v zákone presne stanovený maximálny rečnícky čas poslancov. Prezident, predseda vlády a predseda NR SR však budú môcť hovoriť bez časového obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to 20 minút.

Ale v prípade odvolávania člena vlády, bude môcť minister vystúpiť bez obmedzenia. Taktiež prešla zmena, podľa ktorej budú môcť poslanci v rozprave vystúpiť dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začiatkom rozpravy, ako aj ústne počas nej. Ak sa poslanec prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút.

Opozícia sa obráti na Ústavný súd

Podľa opozície sú návrhy na zmeny rokovacieho poriadku neprimerané a zbytočné. Schválený pozmeňovací návrh, ktorý v pléne predložil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), opozícia ostro skritizovala. Zákon podľa opozičníkov nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko.

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) povedal, že podľa Ústavy SR sa vláda zodpovedá parlamentu. „Rokovací poriadok však dá ministrovi neobmedzenú možnosť prihlásiť sa do diskusie, vždy po 20 minút, kým poslanec bude obmedzený len na maximálne dve vystúpenia. Novela pošliapava ústavu," zdôvodnil a upozornil, že opozícia sa obráti na Ústavný súd SR.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Andrej Danko #novela rokovacieho poriadku