Špeciálny set pre novorodencov pôjde do 52 pôrodníc

Všetkých 52 slovenských pôrodníc, ktoré umožňujú ženám bezplatný pôrod, získa záchranársku súpravu pre novorodencov. Tá je nevyhnutná v prvých minútach života dieťaťa, ktoré sa narodilo predčasne, s nedostatkom kyslíka, infekciou alebo vrodenou vývojovou chybou. Ročne sa na Slovensku narodí asi 55-tisíc detí, pomoc ihneď potrebuje každé desiate.

06.12.2016 20:00
lidl, odovzdavanie pristroj nemocnica Antolska Foto: ,
Prvé prístroje pre novorodencov od spoločnosti Lidl v utorok dostala Univerzitná nemocnica v Bratislave.
debata (2)

Po príchode na svet musia lekári mnohé bábätká resuscitovať alebo stabilizovať. Napríklad v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke skončí na jednotke intenzívnej starostlivosti každý rok tristo detí.

Podľa Dariny Chovancovej, prednostky novorodeneckej kliniky UNB Petržalka, je každý pôrod určitým rizikom. „Ak sa zanedbá starostlivosť v prvých minútach života, následky nenesie len dieťa, ale celá spoločnosť,“ dodala lekárka.

Set, ktorý získali nemocnice od spoločnosti Lidl, spĺňa prísne kritériá. Vďaka nemu bude možné zachrániť niekoľko stoviek novorodencov. „V prvých minútach po narodení sa rozhoduje o tom, či do budúcnosti bude mať dieťa šancu na kvalitný a šťastný život,“ upozornila lekárka Katarína Maťašová, predsedníčka neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Univerzálna záchranná zostava pozostáva z lôžka, ktoré umožní udržanie telesnej teploty, ďalej prístroja, ktorý za dieťa dýcha alebo mu pomáha dýchať, a monitora. Ten vyhodnocuje nasýtenie krvi kyslíkom. Súčasťou vybavenia je aj dávkovač liekov, infúznych roztokov. Je tu aj prístroj, ktorý prostredníctvom skríningového vyšetrenia odhalí závažné vrodené chyby srdca.

"Set je zostavený tak, aby pomohol pacienta vyliečiť alebo aspoň stabilizovať do príchodu transportného tímu, ktorý ho prevezie na špecializované novorodenecké pracovisko,“ priblížil Mirko Zibolen, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu a prednosta Neonatologickej kliniky v Martine.

Novú výbavu dostali nielen veľké nemocnice v Bratislave, v Žiline či v Prešove, ale aj tie menšie, napríklad v Komárne či v Topoľčanoch. „Najneskôr v priebehu januára sa prístroje dostanú do všetkých nemocníc,“ spresnil Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl.

Peniaze na kúpu zostáv získal obchodný reťazec z akcie, v rámci ktorej si od 21. novembra mohli zákazníci dokúpiť k nákupu CD s troma rozprávkami – O siedmich kozliatkach, O dvanástich mesiačikoch a Snehová kráľovná. Mohol tak zaobstarať 52 súprav v hodnote takmer 850-tisíc eur.

Podobný projekt realizoval reťazec aj minulý rok, keď 14 nemocniciam daroval 34 inkubátorov v celkovej cene 600-tisíc eur. Podľa jeho generálneho riaditeľa Matúša Gálu v tejto aktivite plánujú pokračovať aj v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lidl #novorodenci #pôrodnice