Vysoké Tatry už zapĺňajú lyžiari a turisti

Rekreační lyžiari, profesionálni športovci, i rodinky vyhľadávajúce iba prechádzky v peknom horskom prostredí. Asi takéto zloženie ľudí vídať v týchto dňoch v našich veľhorách - Vysokých Tatrách.

10.12.2016 10:00
Štrbské pleso, lyžiari, lyžovačka Foto: ,
V stredisku na Štrbskom Plese sú už v prevádzke prvé zjazdovky.
debata
Kým počas pracovných dní sú ešte Tatry poloprázdne, víkendy už začínajú dýchať pravou zimnou atmosférou. V stredisku na Štrbskom Plese sú už v prevádzke prvé zjazdovky, k nim postupne pribudnú ďalšie.

Kto prišiel na Štrbské Pleso cez niektorý z pracovných dní uplynulého pracovného týždňa, problémy s parkovaním nemal, dokonca si mohol vyberať. Ľudoprázdne to vyzeralo aj na lyžiarskych svahoch Interski, Turistická, či na Juniorskej zjazdovke, kde je už k dispozícii 50 centimetrov sne­hu.

Aj čakacie doby na vleky, ktoré lyžiarov vyvážali na svahy, sa dali počítať len na desiatky sekúnd. „Cez týždeň tu veľa ľudí nie je, zato počas víkendov je ich tu podstatne viac,“ hodnotí situáciu chlapík, ktorý obsluhuje na Štrbskom Plese jeden z vlekov. „Lyžuje sa fajn. Svah je takmer prázdny, tak sa môžem vyblázniť,“ povedal Aleš Koudelka, ktorý si prišiel do Tatier zalyžovať z Brna.

Na Štrbskom Plese sa lyžuje od konca novembra

„Lyžuje sa u nás od 26. novembra, keď bol spustený svah Interski. Zatiaľ tu vídať najmä Slovákov, no prvé možnosti na lyžovanie si už nenechali újsť ani turisti z Česka, Poľska, Maďarska, no aj Ukrajiny,“ hovorí pracovníčka Informačného centra na Štrbskom Plese. Hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resort, ktoré prevádzkuje lyžiarske strediská vo Vysokých aj Nízkych Tatrách Zuzana Fabianová podotýka, že od soboty 10. decembra už bude lyžiarom k dispozícii na Štrbskom Plese aj zjazdovka Esíčko. Očakáva sa, že v nasledujúcom období bude lyžiarov v Tatrách pribúdať a v čase vianočných sviatkov už budú Tatry praskať vo švíkoch.

K prvým lyžiarom, ktorí si na Štrbskom Plese nenechali ujsť možnosť zalyžovať si, je aj 67-ročný Jozef Juris zo Spišskej Novej Vsi. Spokojný opúšťal zjazdovku Interski aj tento štvrtok. „Chodievam sem často, no nie som tu ubytovaný. Prídem na jeden deň na otočku, dobre si zalyžujem a potom spokojne idem domov,“ zdôrazňuje Juris, ktorý sa považuje za vášnivého lyžiara. Podmienky na lyžovanie na Štrbskom Plese označil za veľmi dobré, ba až vynikajúce.

Skorší pobyt na Štrbskom Plese už majú za sebou aj manželia Andrej a Oľga Valcharčiakovci, ktorí zavítali do slovenských veľhôr z Bratislavy. „Sme tu s dvomi malými deťmi, takže týždeň v Tatrách sme nestrávili na lyžiach, ale na sánkach a prechádzkami v prírode,“ priznal pán Andrej.

Lyžovať sa do Tatier neprišli ani 77-ročný František Dvouletý a jeho 65-ročná partnerka Martinásková z Ostravy. „Prišli sme sa hlavne nadýchať čerstvého vzduchu a zimnej atmosféry. Do Vysokých Tatier chodíme radi a pomerne často. Možno sa sem vrátime aj v lete,“ podotkla pani Martinásková.

Na Štrbskom Plese možno v týchto dňoch vídať aj veľa športovcov. Po cestách si húfne vykračujú chodci, ktorí majú inšpiráciu v olympijskom víťazovi Matejovi Tóthovi, no a zasneženú časť pod skokanskými mostíkmi zapĺňajú lyžiari – bežkári. Niektorí, ešte začiatočníci, si na lyže na nohách iba zvykujú. Pomáhajú im aj inštruktori z lyžiarskej školy, ktorú na Štrbskom Plese prevádzkuje pani Adriana Tomková. Hoci je len začiatok zimnej sezóny, o žiakov nie je podľa nej núdza. Dve hodiny výučby pre dieťa stoja 38 euro, za celodenný kurz zaplatí rodič 56 eur. Celodenná škola lyžovania stojí dospelého 96 eur.

Na prvej lyžovačke v Tatranskej Lomnici budú aj známe tváre

Podľa informácií hovorkyne spoločnosti Tatry Mountain Resort Zuzany Fabianovej dobrá lyžovačka je už aj v Jasnej v Nízkych Tatrách, kde sezónu otvorili v sobotu 3. decembra a sprevádzkovali 9 kilometrov zjazdoviek. Počas tohto víkendu sa už bude dať lyžovať na oboch stranách Chopku a otvorených už bude 19 kilometrov zjazdových tratí. Lyžiari sa od dnes (10. decembra) môžu tešiť aj na svahy v Tatranskej Lomnici.

„Otvárame tam zjazdovky Štart Západ, Štart Východ, Čučoriedky Západ a Čučoriedky Východ. Pri štarte prvej lyžovačky v Tatranskej Lomnici budú aj známe tenisové tváre Miloslav Mečíř, Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Ján Krošlák a ďalší,“ prezradila Fabianová.

V Tatranskej Lomnici začína od tohto víkendu aj trvalá zimná prevádzka lanoviek. V prevádzke budú lanovky na trati Tatranská Lomnica – Štart, Štart – Skalnaté pleso a Skalnaté pleso – Lomnický štít. Táto zimná sezóna v Tatranskej Lomnici sa bude podľa Fabianovej niesť v duchu 75. výročia prevádzky visutej lanovej dráhy na Lomnický štít. Náčelník lanovej dráhy v Lomnickom sedle Juraj Jancík dopĺňa, že v Lomnickom sedle je aktuálne 60 centimetrov snehu. Na najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle by sa malo začať lyžovať v období Vianoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #lyžovačka #lyžiarska sezóna