RTVS prehrala spor vo výške 2,4 milióna s bývalou firmou Václava Miku

RTVS musí zaplatiť agentúre PSMA 2,4 milióna eur. Vyplynulo to z rozhodnutia krajského súdu. Prípad sa vlečie už od roku 2005.

13.12.2016 10:44
debata (39)

O rozsudku informoval internetový portál medialne.sk. Slovenský rozhlas pod vedením Jaroslava Rezníka (teraz generálny riaditeľ TASR) v roku 2005 predčasne vypovedal zmluvu agentúre PSMA, ktorá sa starala o predaj reklamy. Dôvodom sporu bola pohľadávka v hodnote 18 miliónov korún (597 490 eur), keďže však agentúra mala s rozhlasom podpísanú zmluvu od roku 1995 do roku 2007, nárokovala si odstupné za zvyšné dva roky.

Dnešný generálny riaditeľ Václav Mika agentúru PSMA istý čas spoluvlastnil a v obdobiach 1995 – 1998 dokonca riadil. Mika však akékoľvek konflikt záujmov už dávnejšie vylúčil, keďže PSMA majetkovo dávno opustil.

Začiatkom decembra bol doručený nový rozsudok krajského súdu, ktorý rozhodol v prospech PSMA. V súvislosti s doručením rozsudku chce RTVS zmeniť svoj naplánovaný rozpočet na rok 2017. „Sme pripravení urobiť opatrenia na ochranu záujmov RTVS, napriek tomu môže mať vec dopad na rozpočet, a preto navrhneme, aby toto právne riziko bol doň zapracované,“ konštatoval na zasadnutí Rady RTVS Mika.

RTVS má úsporu vo výške 5,2 z aktuálneho roku, ktoré môže využiť aj na prípadné vykonanie rozsudku. Rokovanie o rozpočte Rada RTVS kvôli novému rozsudku prerušila do 21. decembra.

Krajský súd už v roku 2007 rozhodol v prospech PSMA, avšak generálna prokuratúra a Najvyšší súd SR rozsudky nižších súdov v roku 2008 zrušili. Agentúra sa preto obrátila na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý navrátil vec do stavu pred mimoriadnym dovolaním. Okresný súd nanovo rozhodol v roku 2015 v prospech PSMA, na stranu agentúry sa momentálne postavil aj krajský súd. Pôvodne šlo o zaplatenie sumy 868-tisíc eur, v súčasnosti to je aj s ročným 14-percentným úrokom zhruba 2,4 milióna eur.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #PSMA