Finančná správa podpísala externé zmluvy za 500-tisíc, tvrdí Rajtár

Podľa poslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS) Jozefa Rajtára podpísala finančná správa externé zmluvy spolu za viac ako 500-tisíc eur s advokátskymi kanceláriami. To odmieta samotná finančná správa, ktorá zvažuje aj právne kroky z dôvodu šírenia nepravdivých informácií a poškodzovania dobrého mena. Stanovisko finančnej správy poskytla aj hovorkyňa Patrícia Macíková.

13.12.2016 15:00
Jozef Rajtár
Miesto toho, aby finančná správa odmenila svojich zamestnancov, radšej rozdáva peniaze externistom, tvrdí poslanec NR SR za stranu SaS Jozef Rajtár.
debata (30)

„Hovoríme o dvoch externých zmluvách s advokátskymi kanceláriami, konkrétne s kanceláriou ECKER-KÁN & PARTNERS, s.r.o. v rozsahu 200-tisíc eur bez DPH a Valko Marián & partner, s.r.o. vo výške 312 500 eur bez DPH,“ uviedol Rajtár v tlačovej správe, ktorú poskytla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. K predmetným zmluvám sa podrobnejšie vyjadril bývalý námestník generálneho riaditeľa Colnej správy Peter Cvik, podľa ktorého je na spomínaných zmluvách najzaujímavejší opis zákazky. V nich sa totiž uvádza, že poskytovanie služieb bude realizované prostredníctvom osôb, ktoré majú vedomosti, odborné znalosti a skúsenosti z praxe. „Z tohto vyplýva, že finančná správa napriek vzdelávacím programom nemá vlastných kvalifikovaných ľudí, a tak musí najať firmu, ktorá vôbec nemá zameranie na finančné a colné právo,“ povedal Cvik.

Ak finančná správa sprístupnila spis, porušila daňové tajomstvo

Okrem toho sa v predmetných zmluvách uvádza, že Finančné riaditeľstvo SR sprístupní spis advokátskej kancelárii ešte pred ukončením prípadu, ktorá posúdi jeho zákonnosť. „Zákonnosť postupu nemôže posudzovať advokátska kancelária. Ak finančná správa sprístupní spis, poruší daňové tajomstvo, avšak v prípade, že spis nesprístupní, poruší zmluvu,“ poukázal Cvik. „V súčasnosti na právnom úseku finančnej správy pracuje približne 150 kvalifikovaných ľudí. Konkrétne prípady podrobne poznajú a nepotrebujú externistov, aby im radili,“ vyjadril presvedčenie Cvik.

Poslanec Rajtár doplnil, že namiesto toho, aby finančná správa lepšie odmenila svojich zamestnancov, rozdáva peniaze externistom za pochybných okolností. „Vyzývame preto políciu a Generálnu prokuratúru SR, aby preverili uvedené skutočnosti, či nedošlo k porušeniu zákona,“ informoval Rajtár s tým, že finančná správa dodnes nebola schopná uviesť, čo konkrétne kancelárie pre nich robia.

Finančná správa špekulácie popiera

„Nie je pravda, že finančná správa minula za právne služby stovky tisíc eur. Pri prvej rámcovej zmluve, ktorá je už ukončená a bola uzatvorená na sumu 312-tisíc eur reálne vyplatili za 15 mesiacov 29 385 eur s DPH, čo predstavuje 8,5 percenta z hodnoty zmluvy. Nie je pravda, že finančná správa minula ďalších 200-tisíc eur na ďalšiu zmluvu s právnickou kanceláriou. Z tejto zmluvy je k dnešnému dňu vyplatených 21 390 eur s DPH, čo predstavuje približne 10 percent zo zmluvy. Nie je pravda, že finančná správa poskytla či poskytuje právnickým kanceláriám informácie podliehajúce daňovému tajomstvu. Právnické kancelárie spracovali analýzy k aplikácií legislatívnych opatrení a zmien daňového poriadku, zákona o hazardných hrách, návrhov zmien inštitútov daňového exekučného konania či nároku na vrátenie zadržiavaných finančných prostriedkov. Taktiež ide o analýzy k rozsudkom najvyššieho súdu a krajských súdov, ktoré majú dopad na doterajšiu prax či k zmluvám, nie k daňovým konaniam,“ uvádza sa v stanovisku finančnej správy s tým, že takisto nie je pravda, že na finančnej správe pracuje 150 právnikov.

„Ide nielen o právnikov, ale aj o ďalších, napríklad administratívnych zamestnancov na právnych odboroch a oddeleniach. Títo zamestnanci riešili len v tomto roku viac ako 1 700 konaní. Finančná správa zvažuje právne kroky z dôvodu šírenia nepravdivých informácií a poškodzovania dobrého mena,“ dodala Macíková v stanovisku.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #Jozef Rajtár #SASKA