Stavbári pracovali bez lekárskych prehliadok, tvrdí Matovič

Zamestnanci, ktorí mali pracovať načierno na stavbách diaľnic, nielenže pracovali bez pracovnej zmluvy, ale aj na základe falošnej lekárskej prehliadky. Uviedol to v stredu na brífingu líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič spolu s piatimi zamestnancami, ktorí na stavbách pracovali ako tesári.

14.12.2016 17:02
debata (179)

Podľa Matoviča si takýto typ práce vyžaduje potvrdenie o lekárskej spôsobilosti. „Robili bez zmlúv, ale robili aj na základe falošných zdravotných prehliadok. Nikto z nich nebol na zdravotnej prehliadke, existujú len opečiatkované potvrdenia od falošnej lekárky z Čiech,“ povedal Matovič.

Bývalí zamestnanci potvrdili, že pracovnú zmluvu za celé ich pôsobenie na stavbách nedostali. "Pri nástupe mi bolo povedané, že dostanem pracovnú zmluvu, ktorú som nevidel štyri mesiace, čo som tam robil. Za august som ešte stále nedostal výplatu,“ uviedol bývalý zamestnanec Daniel Fábry. Aj ostatní pracovníci potvrdili, že časť mzdy nedostali.

Poslanec za OĽaNO-NOVA Ján Marosz upozornil, že v slovenskej legislatíve je zamestnávanie bez pracovnej zmluvy chápané len ako priestupok. Hnutie preto požaduje, aby sa za nelegálne zamestnávanie zaviedla trestná zodpovednosť a aby sa pokuty, ktoré vymáha inšpektorát práce, zvýšili.

Okrem toho Marosz navrhol, aby sa register diskvalifikácií rozšíril aj o právnické osoby, o ktorých sa preukáže, že zamestnávajú ľudí načierno. Tým pádom by podľa neho tieto firmy nemohli participovať na zákazkách z verejných zdrojov.

NDS odmieta, že podporuje čiernu prácu

Národná diaľničná spoločnosť odmieta akékoľvek porušovanie zákona a dôrazne sa ohradzuje voči tvrdeniam, že by kedykoľvek podporovala čiernu prácu alebo iné nelegálne aktivity. Spoločnosť Steelstav – CZ, s.r.o. nie je podľa diaľničiarov schválená v zmysle zmluvy stavebným dozorom ako poddodávateľ pre zhotoviteľa stavby na úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno.

„Pravdepodobne ide o spoločnosť, ktorá dodáva pracovnú silu pre odsúhlasených poddodávateľov prác, na čo nemá NDS akýkoľvek vplyv. NDS nemá so spoločnosťou Steelstav – CZ žiadny zmluvný vzťah. Pre NDS je veľmi zložité, až nemožné, kontrolovať niekoho s kým NDS nemá zmluvný vzťah,“ informovala v stredu hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Zodpovednosť za pracovnoprávne vzťahy na stavbe nesie podľa diaľničiarov výhradne zhotoviteľ stavby, teda stavebná firma, respektíve združenie stavebných firiem. Zhotoviteľov už skôr dôrazne vyzvali, aby dodržiavali zákony platné v SR.

NDS tvrdí, že nie je pravda, že by ktorýkoľvek jej zamestnanec ovplyvňoval alebo zastrašoval hlavného inšpektora Inšpektorátu práce Žilina Rudolfa Kubicu. Zdôraznila, že žiadny zo zamestnancov v mene spoločnosti neovplyvňoval a ani nezastrašoval hlavného inšpektora Inšpektorátu práce Žilina, a to ani hovorkyňa spoločnosti ani nikto iný. O kontrole Inšpektorátu práce, ktorá sa uskutočnila v júli tohto roku, NDS dopredu nevedela, čo podľa spoločnosti znamená, že sa ani teoreticky nemohla snažiť ovplyvňovať priebeh a výsledok kontroly.

„NDS plne spolupracovala na neohlásenej kontrole pracovníkov inšpektorátu. Kontrolóri sa spolu s políciou na stavbu dostali bez problémov a kontrolu riadne vykonali. NDS podporuje potieranie nelegálneho konania a čiernu prácu na svojich stavbách odmieta. Preto bude aj do budúcna vždy plne spolupracovať s inšpektorátom práce na všetkých jeho kontrolách,“ ubezpečila Žgravčáková.

Diaľničiari zdôraznili, že nikoho na čierno nezamestnávajú. Ak niekto na čierno zamestnáva, sú to podľa nich konkrétne stavebné alebo pracovné agentúry. „Práve tieto spoločnosti by mali inšpektoráty práce kontrolovať, čo NDS plne podporuje. NDS si stavbu diaľnic objednáva u stavebných spoločností. Samotná NDS diaľnice fyzicky nestavia, stavajú ich víťazi súťaží jednotlivých úsekov,“ poznamenala Žgravčáková.

NDS podľa hovorkyne podporuje boj proti čiernej práci, ktorý je plne v kompetencii rezortu práce. NDS bude rešpektovať všetky opatrenia, ktoré rezort práce prijme v boji proti čiernej práci, rovnako bude vždy plne spolupracovať s inšpektorátom práce na všetkých jeho kontrolách.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič