V4: V spoločnom vyhlásení premiéri hovoria o migrácii, aj bezpečnosti

K témam migrácie, bezpečnosti, dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou a k jednotnému digitálnemu trhu prijali premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) pred začiatkom štvrtkovému zasadnutia Európskej rady spoločné vyhlásenie. To je zverejnené na stránke českého úradu vlády. Slovenský premiér Robert Fico, český Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Beata Szydlo a maďarský predseda vlády Viktor Orbán už tradične na spoločnom stretnutí skoordinovali svoje postoje pred zasadnutím Rady.

15.12.2016 16:24
debata (1)

Pokiaľ ide o migráciu, krajiny V4 uznávajú, že v mnohých aspektoch došlo k pokroku v zjednocovaní názorov, hlavne pokiaľ ide o ochranu vonkajších hraníc. Pripúšťajú, že je súčasne nevyhnutné vynaložiť ďalšie úsilie, aby sa dosiahla zhoda v oblasti vnútorných aspektov migračnej politiky.

V stanovisku sa píše, že krajiny V4 sú pripravené naďalej spolupracovať na dosiahnutí tohto cieľa a veria, že akákoľvek nová európska migračná politika môže byť vytvorená len pre spoločné územie, na ktorom je plne zaistená kontrola vonkajších hraníc tak, aby išlo účinne odolávať migračným tlakom.

Kľúčovou témou podľa šéfov vlád V4 ostáva vnútorná bezpečnosť. Myslia si, že by mala byť prijatá protiteroristická smernica. V4 chce, aby sa zvýšilo úsilie a EÚ sa vysporiadala napríklad s hybridnými a kybernetickými hrozbami či terorizmom.

V4 takisto zdôrazňuje potrebu podporiť efektivitu spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky a rozvoj a zachovanie obranných a bezpečnostných schopností členských štátov. Krajiny V4 podľa spoločného vyhlásenia zdôrazňujú, že úzka spolupráca NATO a EÚ je zásadná pre podporu spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky a bezpečnosti Európy. Premiéri tiež tvrdia, že sa treba vyhnúť duplicite medzi EÚ a NATO.

Témou summitu bude aj asociačná dohoda s Ukrajinou. V tomto bode šéfovia vlád zdôraznili potrebu ratifikácie dohody a hovoria o ochote hľadať riešenie. Pripomínajú, že projekt Východného partnerstva, do ktorého patrí aj Ukrajina, je dôležitým strategickým prvkom európskej politiky susedstva.

Asociačnú dohodu s Ukrajinou odmietli v právne nezáväznom referende Holanďania. Preto ich premiér Mark Rutte žiada dodatočné garancie, že asociačná dohoda s Ukrajinou neznamená automatické získanie štatútu kandidátskej krajiny.

Premiéri V4 očakávajú, že Rada opätovne zdôrazní potrebu silnejšieho a ucelenejšieho digitálneho trhu, ktorý znamená podporu rastu a zamestnanosti vo všetkých oblastiach Európy. Takisto chcú eliminovať bariéry, ktoré bránia cezhraničnému rozvoju digitálnej ekonomiky.

Hlavy vlád a štátov na dnešnom zasadnutí Európskej rady diskutujú o vývoji migračnej a utečeneckej krízy, reforme spoločného európskeho azylového systému, situácii v Sýrii, otázke posilnenia spolupráce v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany. Lídri tiež zhodnotia pokrok v oblasti investícií rozšírenia Európskeho fondu pre strategickú investíciu a v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #Bohuslav Sobotka #Visegrádska štvorka #krajiny V4 #Beata Szydlová