Predsedníčka ÚS Macejková nevyhovie prezidentovi Kiskovi

Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková nepodá návrh na disciplinárne konanie voči ústavným sudcom, členom I. senátu Milanovi Ľalíkovi, Marianne Mochnáčovej a Petrovi Brňákovi na základe podnetu prezidenta SR. Macejková o tom informuje v tlačovej správe.

16.12.2016 12:22
debata (123)

Macejková v nej uvádza, že 2. novembra doručili ústavnému súdu podnet prezidenta Andreja Kisku na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania z 27. októbra voči členom I. senátu ústavného súdu Milanovi Ľalíkovi, Marianne Mochnáčovej a Petrovi Brňákovi v súvislosti s rozhodovaním vo veci týkajúcej sa ústavnej sťažnosti nevymenovaných kandidátov na sudcov ústavného súdu.

„Listom zo 14. decembra, osobne doručeným Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky 15. decembra, som oznámila prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, že nepodám návrh na disciplinárne konanie voči sudcom I. senátu ústavného súdu Milanovi Ľalíkovi, Marianne Mochnáčovej a Petrovi Brňákovi. Dôvody, na základe ktorých som dospela k svojmu rozhodnutiu, sú uvedené priamo v liste prezidentovi,“ uviedla Macejková.

V liste prezidentovi Macejková uvádza, že sa oboznámila s argumentáciou prezidenta v podaní, ako aj s vyjadreniami sudcov ÚS, proti ktorým podnet smeruje. „Po starostlivom uvážení všetkých relevantných na vec sa vzťahujúcich skutkových a právnych skutočností som dospela k záveru, že v danom prípade sa sudcovia ústavného súdu Marianna Mochnáčová, Peter Brňák a Milan Ľalík nedopustili disciplinárneho previnenia, neexistuje žiadny relevantný dôvod na iniciovanie disciplinárneho konania proti nim, a preto návrh na začatie disciplinárneho konania proti menovaným sudcom plénu ústavného súdu nepodám". Macejková potom na ďalších pätnástich stranách listu podrobne rozoberá argumenty obsiahnuté v návrhu prezidenta namierené proti spomínaným sudcom a uvádza svoje argumenty, na základe ktorých dospela k vyššie uvedenému záveru.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ústavný súd SR