Vzniesli obvinenie v kauze policajného zásahu vo Vrbnici

Inšpekcia ministerstva vnútra vzniesla obvinenie voči policajtovi, ktorý na mieste velil zásahu vo Vrbnici v apríli 2015. Ako informoval Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva, ďalšie trestné stíhanie vedené vo veci inšpekcia prerušila.

19.12.2016 14:23
Vrbnica, Rómovia, policajný zásah Foto: ,
Na archívnej snímke obyvatelia obce Vrbnica ukazujú novinárom rany po policajnom zásahu.
debata (54)

„Nepodarilo sa jej totiž jednoznačne preukázať, ktorí z policajtov prítomných počas zásahu sa dopustili násilia či iného protiprávneho konania na Rómoch“ uvádza sa v stanovisku mimovládnej organizácie. Organizácia poskytla právne zastúpenie štyrom poškodeným osobám.

„V prípade viedol vyšetrovateľ inšpekcie od 7. septembra 2015 trestné stíhanie, a to za prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Trestné stíhanie bolo vedené špecificky vo vzťahu k osobe, ktorá velila zásahu na mieste vo Vrbnici a nedôsledným plnením si svojich povinností umožnila, aby sa príslušníci, ktorým velila, spôsobili zranenia 16-tim poškodeným obyvateľom rómskej osady vo Vrbnici. V tejto trestnej veci vyšetrovateľ inšpekcie dňa 30. novembra vzniesol obvinenie voči konkrétnej osobe, ktorá velila zásahu priamo vo Vrbnici,“ uvádza sa v stanovisku.

„Skutočnosť, že inšpekcia vo vzťahu k osobe, ktorá velila zásahu priamo na mieste, vzniesla obvinenie, je dobrá správa. Verím, že vec sa dostane až na súd, ktorý rozhodne v súlade so zákonom,“ uviedla právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková. Vznesenie obvinenia vo veci potvrdil aj tlačový odbor rezortu vnútra.

Konkrétnych policajtov neobvinili

„Na druhej strane však inšpekcia nedokázala vzniesť obvinenia voči konkrétnym policajtom, ktorí vo Vrbnici bili ľudí, čo je podľa mňa spôsobené aj konkrétnymi chybami, ktoré počas vyšetrovania urobila. Podľa môjho názoru mohla inšpekcia v tomto prípade urobiť viac, aby zabezpečila dostatok dôkazov bezprostredne po zásahu,“ zdôraznila v súvislosti s prerušeným stíhaním.

„Aj napriek tomu, že obyvatelia Vrbnice kontaktovali políciu ešte v deň zásahu, vyšetrovateľ inšpekcie prišiel na miesto činu až niekoľko dní po ňom, čo mohlo viesť k zmareniu dôležitých stôp. Európsky súd v Štrasburgu pritom opakovane zdôraznil, že úvodná fáza vyšetrovania je v takýchto prípadoch kľúčová pre odhalenie pravdy. V sťažnosti podanej proti rozhodnutiu vyšetrovateľa sme taktiež namietali spôsob vykonania takzvaných rekognícií, ktoré neboli vykonávané štandardne za nepriehľadným sklom, ale tvárou v tvár podozrivým osobám. Uvedené pochybenia viedli podľa mňa k tomu, že vyšetrovanie v tejto časti nemožno považovať za účinné,“ dodala Durbáková.

Policajný zásah vo Vrbnici

Počas policajného zásahu v obci Vrbnica začiatkom apríla 2015 boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdili, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom. O výsledkoch celokrajskej pátracej akcie 100 na tlačovej besede v Michalovciach informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško.

"Ohradzujem sa voči takým slovám, že šlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj,“ povedal vtedy Leško. Zásahom sa zaoberala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Vrbnica #inšpekcia ministerstva vnútra