Rezort diplomacie odsúdil útoky, Lajčák kondoloval do Ruska aj Nemecka

Minister Lajčák kondoloval svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi v súvislosti s útokom na ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova a odsúdil jeho zavraždenie. V súvislosti s útokom v Berlíne poslal svojmu partnerovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi sústrastný telegram.

20.12.2016 16:23
Berlín, teroristický útok Foto: ,
Polícia stráži miesto, kde kamión narazil na berlínskych vianočných trhoch do ľudí.
debata

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí s hlbokým zármutkom prijalo správu o teroristickom útoku v Berlíne. „Ide o chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil jeden z najvýznamnejších sviatkov v roku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. Vyjadrujeme v mene ministerstva i v mene slovenských občanov úprimnú sústrasť rodinám obetí, aj celému nemeckému ľudu,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré poskytol tlačový odbor rezortu.

„Slovenská republika je od začiatku členom svetovej koalície proti terorizmu. Aj z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ jednoznačne odsudzujeme všetky podoby a formy terorizmu a sme odhodlaní naďalej podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení s tým, že šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák poslal svojmu partnerovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi sústrastný telegram.

V pondelok večer vošiel muž s kamiónom medzi návštevníkov vianočných trhov v Berlíne. Útok si podľa doterajších informácií vyžiadal 12 mŕtvych. Do nemocníc previezli ďalších 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými zraneniami.

Lajčák kondoloval ruskému partnerovi

Minister Lajčák kondoloval svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi v súvislosti s útokom na ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova a odsúdil jeho zavraždenie. Ako informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí, správu o atentáte na veľvyslanca Ruskej federácie v Turecku Karlova prijalo slovenské MZV s hlbokým zármutkom. „Sme šokovaní a zhrození týmto činom. Ide o bezprecedentný akt násilia, ktorý dôrazne odsudzujeme. Nič nemôže ospravedlniť útok na veľvyslanca. Diplomati sú tí, ktorí sa snažia o zachovanie mieru, nie o násilie. Naša úprimná sústrasť patrí jeho rodine a najbližším,“ uviedol rezort diplomacie.

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova v pondelok zastrelil neznámy útočník na výstave fotografií v Centre moderného umenia v Ankare. K útoku došlo počas otvorenia výstavy s názvom Rusko očami Turkov. Polícia útočníka pri následnom zásahu zastrelila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Ankara #útok v Berlíne