Kiska vrátil novelu o slobode náboženskej viery, podpísal šesť zákonov

Prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorú parlament prijal 30. novembra. Poslancom navrhol, aby pri opätovnom prerokovaní zákon odmietli ako celok. Ako dôvod prezident uviedol, že novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných ústavou SR. Prezident podpísal šesť zákonov, ktoré poslanci schválili na poslednej tohtoročnej schôdzi.

20.12.2016 18:12
Danko, stretnutie s prezidentom, Kiska,... Foto: , ,
Na archívnej snímke Andrej Kiska (vpravo) s Andrejom Dankom počas prijatia v Prezidentskom paláci tento rok v marci.
debata (67)

Pokiaľ ide o vrátenú novelu, Kiska v odôvodnení pripomína, že deklarovaným cieľom novely malo byť podľa predkladateľov eliminovať “špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností” s cieľom získať finančné príspevky od štátu. V mene toho schválený zákon zvýšil minimálny počet plnoletých členov pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50-tisíc členov.

Podľa prezidenta predkladatelia nepreukázali, že riziko podvodov pri registrácii nových cirkví alebo náboženských spoločností sa zvyšuje. Zároveň nevysvetlili, prečo nepostačuje na ich odhaľovanie súčasná úprava. Od predchádzajúceho sprísnenia zákona v roku 2007 ministerstvo kultúry zaznamenalo len jeden pokus o podvodnú registráciu pomocou falošných podpisov. Zároveň nebola v tomto období zaregistrovaná žiadna nová cirkev ani náboženská spoločnosť.

Zásah do základných práv a slobôd garantovaných ústavou považuje hlava štátu za neprimeraný aj preto, lebo podmienku 50-tisíc členov podľa posledného sčítania ľudu na Slovensku plnia len štyri z 18 v minulosti registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Táto podmienka je zároveň neprimeraná aj pri porovnaní so zákonnými úpravami v iných členských krajinách EÚ.

V odôvodnení vrátenia zákona sa tiež uvádza, že sloboda myslenia, svedomia a náboženstva je podľa rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva jedným zo základov demokratickej spoločnosti. Akýkoľvek zásah do tohto základného práva musí byť v demokratickej spoločnosti nevyhnutný na ochranu verejného poriadku, zdravia a mravnosti alebo práv a slobôd iných.

“Zvýšenie počtu členov podľa schváleného zákona nie je nevyhnutné ani primerané sledovanému cieľu, ktorým je zabrániť špekulatívnym registráciám,” zdôraznil prezident Kiska. Uvádzané dôvody podľa neho nie sú ani relevantné, ani postačujúce pre takýto zásah do základných práv a slobôd garantovaných ústavou SR aj Európskym dohovorom o ľudských právach.

SNS: Vrátenie zákona vníma strana citlivo

Slovenská národná strana vyhlasuje, že v čase ďalších teroristických útokov v Berlíne a v čase zastrelenia ruského veľvyslanca, veľmi citlivo vníma, že prezident vrátil zákon o registrácii cirkvi na opätovné prerokovanie Národnej rade SR. Informovala o tom riaditeľka komunikačného oddelenia SNS Júlia Kollárová. Prezident podľa SNS opomenul, že tento návrh zákona schválila viac ako ústavná väčšina poslancov, a to bez rozdielu straníckeho trička.

"Prezident Andrej Kiska sa netají, že jeho osobným priateľom je prezident Turecka Erdogan a Turecko. Mojím osobným priateľom je prezident Arménska a zástupcovia Južného Cypru. Mojimi priateľmi sú ľudia, ktorí žijú v Európe, sú kresťania a uvedomujú si riziko islamu, migrácie a extrémistov, ktorí sa skrývajú za náboženské hodnoty,“ povedal na adresu vráteného zákona predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko s tým, že SNS nepopiera práva náboženského vyznania. Upozorňuje však, že dnes aj nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí napríklad o zákone, ktorý zakazuje nosenie burky. Strana avizuje, že na jar bude iniciovať diskusiu o podobnom zákone aj u nás, po vzore Nemecka či Švajčiarska.

Slovenská národná strana tvrdí, že prísnejší zákon o registrácii cirkvi je namierený najmä proti špekulatívnym registráciám cirkví. Nepopiera pritom, že týmto zákonom chceli otvoriť aj otázku odluky cirkvi od štátu a že ním chceli poukázať aj na problém islamizácie Európy. "V každom prípade sme za dialóg najvyšších cirkevných hodnostárov, sme za spoločný boj proti extrémistom, radikálom a fanatikom. Zároveň sme proti kolektívnej vine, ale sme aj proti tomu, aby sme donekonečna ustupovali v ľudských právach Európskej únii, na úkor našich hodnôt a nášho obyvateľstva,“ zdôraznil Danko.

Zákon o e-Governmente

Prezident podpísal novelu zákona o eGovernmente. Podľa právnej úpravy, o ktorej diskutoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní, sa termín povinnej aktivácie elektronických schránok pre podnikateľov opäť predlžuje, tentoraz do 30. júna budúceho roka. Novú povinnosť pre podnikateľov stanovil pritom zákon už pred troma rokmi a termín sa už predlžoval z 1. júla 2016 na 1. januára 2017.

„Chcem povedať, že naozaj tentokrát už pôjde o posledné predĺženie,“ konštatoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Ako dodal, tí podnikatelia, ktorí si schránku aktivovali, budú od 1. januára 2017 alebo od momentu aktivácie dostávať úradné rozhodnutia od štátnych orgánov elektronicky.

O predĺženie termínu žiadala Slovenská obchodná a priemyselná komora. Dôvodom je nepripravenosť slovenských podnikateľov na nový systém. Ako uviedol v materiáli Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, napriek pôvodne trojročnej prechodnej lehote, posilneným kapacitám na strane Ministerstva vnútra SR a mediálnej kampani je nárast počtu štatutárov právnických osôb, zapísaných v obchodnom registri, ktorí majú elektronický občiansky preukaz s elektronickým čipom a bezpečnostným osobným kódom (eID), stále nedostatočný, len na úrovni približne 25 percent.

Kiska podpísal šesť zákonov

Ako ďalej informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta, prezident podpísal šesť zákonov, ktoré poslanci schválili na poslednej tohtoročnej schôdzi. Hlava štátu podpísala novelu o potravinách a o zmene veterinárnej starostlivosti, novelu o konkurze a reštrukturalizácii, o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, advokácii a živnostenskom podnikaní, zákon o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, novelu o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, zákon o e-Governmente a zákon o miestnom poplatku za rozvoj.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Kiska #náboženstvo