Pacienti v biskupickej nemocnici zatiaľ zostanú

Nemocnica v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice zatiaľ zostáva, kde je. Starší chorí pacienti a deti s pľúcnymi chorobami, čo sa tam liečia, si môžu načas vydýchnuť. Nebudú musieť opustiť tichý areál plný zelene a presunúť sa do rušnej časti hlavného mesta. V budúcnosti by areál mal slúžiť seniorom.

21.12.2016 07:36
debata

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa napokon rozhodol, že zatiaľ sa sťahovať nebude. Pritom pôvodne chcel zariadenie, ktoré patrí pod Univerzitnú nemocnicu, vysťahovať pre údajný nevyhovujúci stav budov.

„K sťahovaniu častí nemocnice dôjde až vtedy, keď budú zabezpečené plnohodnotné podmienky a rozšírené kapacity pracovísk v ostatných zdravotníckych zariadeniach,“ povedala hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková.

„Geriatrická klinika v Podunajských Biskupiciach v súčasnosti zostáva aj naďalej, iba gerontopsychiatria bude presunutá do Psychiatrickej kliniky nemocnice Ružinov, kam aj organizačne patrí,“ potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Zuzana Eliášová, pod ktorú kliniky patria. V súčasnosti je tam 50 postelí a pracuje tam 40 zamestnancov. Sťahovať sa bude asi 12 až 16 postelí. Kedy by sa tak malo stať, Eliášová neuviedla.

Starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová, ktorá sa pustila do boja za zachovanie nemocnice, povedala, že areál nemocnice zostane zachovaný pre starých ľudí. „S ministrom sme sa bavili o tom, že geriatria tu zostane, vyberie sa spod štatútu Univerzitnej nemocnice, rozšírime tu služby o oddelenie pre dlhodobo chorých, denný stacionár či dom seniorov,“ priblížila zámer Ožvaldová.

Nové zariadenie by malo fungovať pod hlavičkou neziskovej organizácie. Zatiaľ sa rokuje, kto všetko sa bude podieľať na jej vytvorení, či ministerstvo, obec, župa, alebo aj sesterský rád Sv. kríža, ktorému patrí časť pozemkov.

Až potom budú podľa starostky nasledovať ďalšie kroky ako rekonštrukcia budov a zriadenie jednotlivých oddelení a bude sa tiež uvažovať o tom, odkiaľ zobrať peniaze na renováciu. Podľa Ožvaldovej sa dajú čerpať aj z eurofondov.

Ani detskí pacienti s cystickou fibrózou sa zatiaľ z Biskupíc sťahovať nebudú. V Biskupiciach majú navyše výborné podmienky na liečbu. Prezident občianskeho združenia Klubu cystickej fibrózy Jaroslav Lexa upozorňuje, že toto ochorenie si vyžadujú špeciálny režim, k tomu vybavené ambulancie, izby aj rehabilitačné centrum.

Deti v zariadení trávia veľa času, niekedy dlhé týždne či mesiace, takže dôležité je aj prostredie plné zelene, ktoré v biskupickom areáli je. „Zatiaľ nemám pocit, že by sa deti mali z nemocnice sťahovať. Štandardný režim kliniky nateraz beží naplno ďalej,“ povedal Lexa.

Minister Drucker sa podľa Lexu osobne presvedčil, že tieto priestory sú na veľmi vysokej úrovni. „Na Kramároch takéto podmienky teraz určite nie sú,“ doplnil s tým, že ministerstvo v budúcom roku povie, čo bude ďalej. Do úvahy vraj pripadá aj vybudovanie novej detskej nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Podunajské Biskupice