Obvinili muža, ktorý rozosielal kontaminované zásielky

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol 16. decembra obvinenie voči 53-ročnému Štefanovi K. z Popradu pre obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok.

21.12.2016 16:38
debata (4)

Ako informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, obvinený v priebehu novembra najmenej v piatich prípadoch rozposlal zásielky adresované Okresnému súdu v Poprade, Okresnému súdu v Považskej Bystrici, Ministerstvu spravodlivosti SR, Okresnému súdu v Kežmarku a Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Prešove, s listom obsahujúcim hrozby sudcom, prokurátorom a príslušníkom polície, ktoré boli v niektorých prípadoch kontaminované rádioaktívnou látkou – rádionuklidom amerícia (Americium) 241Am.

Obvinený tiež podľa polície bez povolenia prechovával a používal rádioaktívny materiál a ohrozil život a zdravie verejného činiteľa v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a vážne destabilizovať ústavné zriadenie Slovenskej republiky. Za takto kvalifikovaný skutok hrozí obvinenému trest odňatia slobody na doživotie. Momentálne je vo väzbe za inú trestnú činnosť.

Vyšetrovateľ NaKA v súvislosti s týmto prípadom urobil dve domové prehliadky a prehliadky iných nebytových priestorov, pri ktorých boli získané ďalšie dôkazy. Na prípade spolupracovali aj s odborom odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície PPZ, kontrolnými chemickými laboratóriami MV SR a Úradom verejného zdravotníctva SR.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #podozrivé zásielky