Ovplyvňovanie RTVS vyhodnotia v januári

Skúmanie možných zásahov do nezávislosti spravodajstva RTVS sa uzavrie v januári. Komisia, ktorú zriadil generálny riaditeľ verejnoprávneho rozhlasu a televízie Václav Mika, mu poskytne svoje závery začiatkom nového roka. Následne sa bude Rada RTVS touto témou zaoberať 12. januára.

21.12.2016 20:00
rtvs, slovenska televizia, stv, koncesionarske... Foto: ,
Budova RTVS.
debata (30)

Preverovaniu nezávislosti kvôli obvineniam štyroch zamestnancov sekcie spravodajstva vrátane jej šéfa Lukáša Dika z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane sa venovali dve komisie. Jednu zriadilo samo verejnoprávne médium, druhú Rada RTVS.

Komisie prešetrovali nezávislosť spravodajstva po tom, čo v októbri kontroverzný podnikateľ Marián Kočner upozornil na webovú stránku, kde bola zverejnená nezákonne uniknutá e-mailová a sms komunikácia novinárov aj Dika s hovorcom vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica a súčasným poslancom OĽaNO-Nova Gáborom Grendelom. Z nej malo vyplynúť, že sa dohovárali na obsahu niektorých príspevkov v televízii.

Skúmanými oblasťami boli funkčnosť redakčného systému, neutralita spravodajstva v súvislosti so zverejnenými údajnými prepismi sms správ a e-mailov štyroch zamestnancov spravodajstva, neutralita redakčných výstupov s dôrazom na obdobie 15. októbra 2012 až 31. decembra 2012 a za celý rok 2014 a s dôrazom na politickú stranu Nova. Ďalej sa skúmala neutralita pri pozývaní hostí do relácií aktuálnej publicistiky a dôveryhodnosť spravodajstva RTVS v období od 15. októbra 2012, keď sa Lukáš Diko stal riaditeľom spravodajstva RTVS.

„Na základe všetkých preskúmaných materiálov sme konštatovali, že spravodajstvo má vytvorené rámce, aby boli jeho výstupy nestranné, nezaujaté a nezávislé, že hierarchická organizácia aj proces editovania a redigovania v spravodajstve sú nastavené tak, aby predišli možnosti, že by ktorákoľvek jedna osoba mohla svojvoľne manipulovať so spravodajstvom,“ uviedol zo záverov priebežnej správy predseda komisie RTVS a zároveň šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi.

Rada RTVS sa v januári bude zaoberať výsledným materiálom, v ktorom budú jednak zistenia jej vlastnej komisie, ako aj komisie, ktorú vo verejnoprávnom médiu vytvoril riaditeľ Mika.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS