Chrípka zatvára školy, objavil sa norovírus

V plnom prúde nie sú v týchto dňoch len vianočné prípravy, ale aj chrípková sezóna. Chrípka už vyčíňa po celom Slovensku, zatvára školy a predlžuje tak deťom zimné prázdniny. Rastúci počet ochorení tento týždeň predčasne skončil vyučovanie vo dvoch školách v Bratislave.

22.12.2016 13:00
debata (7)

Minulý týždeň pre chrípku zatvorilo brány sedem škôl v Trnavskom, desať v Nitrianskom a jedenásť v Košickom kraji. Svoju sezónu má túto zimu aj norovírus, ktorý spôsobuje prudkú črevnú chrípku.

„V 50. kalendárnom týždni je na Slovensku hlásených 6 002 ochorení, pričom v porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť vzrástla o 22,8 percenta,“ uviedla Zuzana Drobová z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva. Najviac prípadov zaznamenal úrad v Trnavskom a Žilinskom kraji. Naopak, najlepšia situácia bola na východe Slovenska, v Košickom kraji.

Po Európe sa najmä v zime šíria aj norovírusy. Zvýšený výskyt bol zistený napríklad v Anglicku, kde je počet ľudí nakazených týmto vírusom o 9 percent väčší ako v posledných piatich rokoch. Ide o črevnú chrípku, ktorá sa sporadicky šíri aj na Slovensku v menších či väčších epidémiách. „V roku 2016 sa pri 8 310 hlásených vírusových črevných infekciách v 23,3 percenta potvrdil norovírus,“ povedala Drobová.

U detí sa vírus prejavuje  najmä prudkým vracaním, u dospelých intenzívnymi hnačkami. „Ochorením sú najčastejšie ohrozené deti a starší ľudia,“ dodáva lekár Juraj Mistrík. „Sprevádza ho napríklad aj svalová bolesť, únava, potenie či vysoká teplota,“ vymenúva a spresňuje, že potením sa telo zbavuje toxínov.

„Pacienti nemajú často dobrú hydratáciu, málo pijú, a keď užívajú lieky, prejaví sa to podráždením žalúdka,“ vysvetľuje. Pokiaľ pacient chorobu prechodí, ochorenie sa najvýraznejšie podpíše na srdcovom svale. Čas liečenia je asi štyri dni. „Organizmus sa však nezotaví hneď, niekedy to trvá 10 až 14 dní,“ dopĺňa Mistrík.

Norovírusy sa najčastejšie prenášajú špinavými rukami či kontaktom cez prípravu potravín. „Zásadnými preventívnymi opatreniami sú dodržiavanie osobnej hygieny, najmä umývanie rúk,“ zdôrazňuje Drobová z Úradu verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #norovírus