Syn pletie z prútia, mama pečie oblátky

Kedysi sa piekli vianočné oblátky v kláštoroch, neskôr sa tejto úlohy zhostili učitelia, ktorí ich piekli pre celú dedinu. V rodinách sa recepty aj s nástrojmi na ich pečenie odovzdávali medzi generáciami. Oblátky na našich stoloch sú už niekoľko stáročí tradičnou súčasťou Štedrej večere.

24.12.2016 08:00
pečenie oblátok, oblátky, vianočné oblátky, Foto: ,
Pani Emília ukazuje pečenie oblátok aj na rôznych podujatiach v múzeách či školách a vtedy si na nich pochutia aj deti.
debata (1)

A hoci cesto na oblátky bolo veľmi jednoduché – len voda, múka a vajíčko, bez príchutí, samo pečenie už také jednoduché nebolo. „Pečenie oblátok bolo naozaj veľké umenie, pretože sa piekli v takých špeciálnych oblátkovniciach, ktoré pripomínali železné kliešte. Boli ťažké a piekli sa na peciach, ktoré sa nedali regulovať,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Bývali veľkou vzácnosťou, začínali sa piecť na začiatku adventného obdobia. Rodiny si ich objednávali podľa toho, koľko mali členov. „Vždy to bolo tak, že sa jedli len na Štedrý večer a pre každého člena po jednom kúsku,“ dodáva etnologička. Oblátky boli súčasťou trojkombinácie – ešte s cesnakom a medom. Med – pradávne rituálne sladidlo, a cesnak vďaka jeho špecifickej chuti a vôni ako prostriedok na odplašenie bosoriek a upírov. „Med, cesnak a oblátka – táto trojkombinácia je v podstate súčasťou Štedrej večere od raného stredoveku a je to jedno z najstabilnejších jedál, ktoré v podstate poznáme na celom území Slovenska,“ hovorí Nádaská.

Dnes sa už nepečú v ťažkých kliešťoch a peciach, ale v moderných elektrických oblátkovačoch. A do cesta sa primiešavajú rôzne príchute – vanilková, orechová, mandľová, škoricová. Už tri roky pečie oblátky aj Emília Valčuhová z kysuckej obce Klokočov.

Jej syn Ján je nepočujúci a pred časom si urobil kurz pletenia z pedigu, čo je prírodný materiál, vnútorná časť ratanu. Naučil sa pliesť aj vŕbové košíky. Okrem nich vyrába aj vianočné a iné ozdoby. Emília Valčuhová mu na vianočných trhoch pomáha dorozumieť sa, no nebavilo ju len tak pri ňom stáť.

Vrátila sa k tradícii – domácemu pečeniu vianočných oblátok. Keď jej priateľ ukázal starodávne kliešte na pečenie oblátok, ktoré zdedil po babičke, pustila sa do toho. Ale už na modernom elektrickom prístroji. „Je to rýchlejšie a pohodlnejšie a netreba ich ani obstrihávať,“ dodáva.

Zo začiatku to však nebolo vôbec jednoduché. „Cesto prskalo, praskalo. Buď nebolo dobre vymiešané, alebo oblátky boli tvrdé, alebo hrubé. Bolo ho treba nechať odstáť, trafiť správnu hustotu. Museli sme vychytať všetky chybičky. Aby sa oblátky na formy nelepili, treba formy potrieť včelím voskom,“ hovorí.

Jej súčasný recept má veľmi blízko k tomu tradičnému. Pani Emília dáva do cesta múku, plnotučné mlieko, žĺtok, med, cukor a rôzne príchute. Množstvo cukru však závisí od toho, či bude robiť iba rovné oblátky, alebo ich bude aj zatáčať. „Na trubičky treba dať viac cukru, na rovné oblátky, naopak, veľmi málo,“ povedala.

Ak má pani Emília dostatok času, denne zvládne upiecť aj 300 kusov. „Kedysi sme na Vianoce kupovali oblátky, teraz už máme vlastnoručne vyrobené,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #oblátky #vianočné ozdoby #vianočné zvyky