Po vianočnom odmäku zasvieti slnko

S predstavou bielych Vianoc sa môžeme nadobro rozlúčiť. Namiesto snehu príde k nám teplý vzduch a namiesto zimných mrazov nás čaká odmäk. Po sviatkoch sa však mrazy opäť vrátia a konečne by malo zasvietiť aj slnko.

23.12.2016 07:00
debata

Inverzie, ktoré boli na území Slovenska tento týždeň, už sa pomaly končia. Potrvajú do piatka, maximálne do soboty, potom nastane zmena a príde vianočné oteplenie.

„Toto oteplenie sa najviac prejaví v nedeľu a pondelok, keď k nám začne prúdiť relatívne teplý vzduch od západu. S oteplením prídu aj zrážky, pri ktorých sa môže vyskytnúť aj sneženie, ale bude to len v stredných a vo vysokých horských polohách,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

V nižších polohách sa na začiatku, keď sa zrážky dostanú do súčasného studeného vzduchu, môže vyskytnúť aj dážď so snehom, ale to bude skôr výnimočné. Väčšinou bude v nižších polohách pršať. A z toho vyplýva veľké nebezpečenstvo poľadovice. Tá sa veľmi ľahko vytvorí, keď začne pršať na zamrznutý povrch. Už na Štedrý deň sa môžu objaviť slabšie zrážky, a tak ľudia, ktorí zvyknú chodiť na polnočnú, by mali rátať s poľadovicou. Na východ Slovenska príde oteplenie o niečo neskôr, a tak sa tam poľadovica môže vyskytnúť aj v nedeľu dopoludnia.

Teplý vzduch od západu po Vianociach vystrieda chladnejší vzduch od severozápadu a postupne až od severu. V utorok a stredu bude ešte veterné počasie, ale od stredy až do Silvestra by malo byť celkom dobré počasie. To by mohlo vyhovovať prázdninujúcim školákom a ľuďom, čo sa v období medzi sviatkami chystajú do hôr.

Ako bude

  • Piatok Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Denná teplota –4 až 1 stupeň, v noci –3 až –7 stupňov.
  • Sobota Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo dážď so snehom, možnosť poľadovice. Denná teplota –3 až 2 stupne, v noci –2 až –7 stupňov
  • Nedeľa Oblačno až zamračené, na viacerých miestach sneženie alebo dážď so snehom, na západe dážď, možnosť poľadovice. Denná teplota 2 až 7 stupňov, v noci 0 až –5, na juhozápade do +3 stupňov.
  • Pondelok Oblačno, dážď alebo prehánky, na horách sneženie. Denná teplota 6 až 11, na severe a východe 1 až 6 stupňov, v noci 2 až –3, na západe 4 stupne.
  • Utorok Prevažne veľká oblačnosť, dážď alebo prehánky, na horách sneženie. Denná teplota 0 až 6 stupňov, v noci 3 až –3 stupne.
  • Streda Premenlivá až veľká oblačnosť, snehové prehánky, veterno. Denná teplota 2 až 6 stupňov, na severe okolo 0, v noci 1 až –5 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vianoce #lyžovačka