Rezort školstva odníme Akadémii médií práva v magisterských programoch

Ministerstvo školstva odníme súkromnej vysokej škole Akadémii médií práva udeľovať akademické tituly absolventom dennej a externej formy štúdia magisterských študijných programov Mediálne štúdiá. Urobí tak na základe rozhodnutia Akreditačnej komisie, ktorá sa na svojom poslednom zasadnutí vyjadrila, že Akadémia médií nie je spôsobilá uskutočňovať magisterský študijný program Mediálne štúdiá.

27.12.2016 11:26
debata (20)

Informovalo o tom ministerstvo školstva cez svoj komunikačný odbor s tým, že vysoká škola bude mať voči zapísaným študentom povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona, a to, že škola musí pre existujúcich študentov tohto študijného programu zabezpečiť možnosť pokračovať v štúdiu podľa iného akreditovaného študijného programu rovnakého stupňa v študijnom odbore, ktorý je totožný s pôvodným alebo je čo najbližší pôvodnému. Ak to nie je možné, vysoká škola je povinná v spolupráci s ministerstvom hľadať také možnosti na iných vysokých školách.

Akadémia médií má v súčasnosti akreditované bakalárske študijné programy Marketingová komunikácia v dennej aj externej forme, ako aj bakalárske študijné programy Mediálna komunikácia tiež v dennej aj externej forme štúdia. Okrem toho má tiež akreditované magisterské študijné programy Mediálne štúdiá v dennej a externej forme štúdia. Spolu ide o šesť akreditovaných študijných programov. V prípade bakalárskych študijných programov ide o priznané práva, v prípade magisterských študijných programov však ide o pozastavenú platnosť priznaných práv. Vysoká škola po pozastavení platnosti práv podala v zákonom stanovenom čase, čiže do jedného roka od pozastavenia práv, správu o výsledku prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov. Akreditačnej komisii ju zaslala 21. júna. Komisia však aj tak uviedla, že škola nie je spôsobilá uskutočňovať tento program.

Ak vysoká škola v čase akreditácie nespĺňa kritériá uplatňované pri posudzovaní spôsobilosti a doteraz mala priznané zodpovedajúce práva, minister podľa zákona pozastaví ich platnosť a vyzve vysokú školu, aby neodkladne prijala opatrenia na odstránenie nedostatkov a do jedného roka podala správu o ich výsledku. Zároveň požiada Akreditačnú komisiu, aby zabezpečila overenie výsledku opatrení návštevou na vysokej škole. Ak vysoká škola nedostatky odstránila a spĺňa požadované kritériá, minister po vyjadrení Akreditačnej komisie obnoví platnosť priznaných práv. V opačnom prípade ich však práva odníme.

Na základe vyjadrenia Akreditačnej komisie by mali Akadémii médií zároveň pozastaviť platnosť priznaných práv v jej štyroch bakalárskych študijných programov. Podľa zákona má teraz vysoká škola možnosť zaslať k vyjadreniu Akreditačnej komisie pripomienky, pričom táto lehota momentálne plynie. Ak by aj platnosť práv v bakalárskych programoch pozastavili, stále to znamená, že vysoká škola bude mať tieto práva priznané. Študenti v týchto programoch teda môžu naďalej študovať, no škola nebude môcť odo dňa nadobudnutia platnosti rozhodnutia prijímať nových študentov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #akreditácia #Akadémia médií