Laure prispeli Michalovčania na drahú liečbu

Iba trojročná Laura Baranová, ktorá sa narodila s rázštepom chrbtice a vývojovou chybou hydrocefalus, musela za svoj krátky život podstúpiť mnohé náročné operácie.

28.12.2016 13:00
Laura Foto:
Malej Laure pomôžu peniaze na nákladnú liečbu. Na fotografii organizátori turnaja Michal Galan (vľavo), malá Laura a Ladislav Buchlák.
debata

Pravidelne absolvuje rehabilitácie v štátnych zariadeniach, ktoré sčasti uhrádza zdravotná poisťovňa, tie jej však pri liečbe nestačia.

„Chceli by sme navštíviť aj nejaké súkromné centrum, kde majú lepšie vybavenie, ktoré by pomohlo cvičiť a rehabilitovať a zdokonaľovať sa v Laurinej chôdzi. Ale tieto zariadenia sú veľmi drahé, a keďže som s dcérou doma, iba manžel pracuje, tak finančných prostriedkov je stále málo. Aj keď sa obaja veľmi snažíme, liečba je pre nás dosť náročná,“ povedala Laurina mama Lucia Baranová.

zväčšiť 16 Michalovčanov tento rok vyzbieralo 600 eur... Foto: ARCHÍV MICHAL GALAN, LADISLAV BUCHLÁK
Michalovce, Laura 16 Michalovčanov tento rok vyzbieralo 600 eur na pomoc chorému dievčatku.

O situácii v rodine Baranovej sa dozvedela aj partia Michalovčanov, ktorí každoročne pred Vianocami organizujú športový charitatívny turnaj. Počas neho zbierajú peniaze pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Aj tento rok sa 16 chlapov stretlo na michalovskej strednej zdravotníckej škole, kde si zmerali sily v bedmintone.

„Vianočným bedmintonovým turnajom o putovný pohár priateľstva chceme pomôcť najmä chorým deťom a ich rodinám. Tento rok sme vyzbierali 600 eur, ktoré aspoň sčasti zaplatia Laurinu finančne náročnú liečbu,“ priblížil Michal Galan, jeden z organizátorov športovej akcie. Malú Lauru pred Vianocami osobne navštívili, aby jej oznámili radostnú správu.

„Sme veľmi radi, že môžeme aspoň takouto troškou potešiť deti, ktoré to majú v živote ťažké. Snažíme sa o to, aby každoročná vyzbieraná suma peňazí naozaj pomohla. Laura je veľká bojovníčka, peniaze jej umožnia, verím, aby sa časom postavila na vlastné nohy,“ dodal Galan.

„Máme stálych podporovateľov, či už je to z radov jednotlivcov, alebo spoločností. Na turnaji pripravujeme aj program a balíčky s prekvapením pre tých najmenších, ktorí sem prídu s rodičmi. Turnaj každoročne zorganizujeme poslednú sobotu pred Vianocami,“ dodal Galan. Tento rok to bolo už po siedmy raz, čo muži „vyšportovali“ peniaze na charitatívne účely.

zväčšiť Na turnaji obdarúvajú organizátori aj tých... Foto: ARCHÍV MICHAL GALAN, LADISLAV BUCHLÁK
Laura, Michalovce Na turnaji obdarúvajú organizátori aj tých najmenších a každý rok ich prekvapia zaujímavým programom.

Po minulé roky takto podporili napríklad Domov sociálnych služieb Anima Michalovce, ktorý poskytuje starostlivosť pre deti a dospelých so zdravotným postihnutím, deťom a rodinám v krízových situáciách, ľuďom v hmotnej núdzi a bez prístrešia.

Peniaze vyzbierali aj pre Michalovčanku, ktorá trpí onkologickým ochorením. Rovnako tak podporili sumou 780 eur oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Pred tromi rokmi urobili zbierku pre žiačku Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach, ktorá sa po rodinnej tragédii, keď prišla o oboch rodičov, ocitla v hmotnej núdzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #liečba #charita #rázštep