Vtáčia chrípka na Slovensku: V Bratislave počítajú hydinu

Pre výskyt vtáčej chrípky v Bratislave musia samosprávy vo štvrtom bratislavskom okrese urobiť súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí a zabezpečiť svoje chovy. Znamená to, že musia zamedziť kontaktu domácich zvierat s voľne žijúcim vtáctvom.

30.12.2016 15:33
debata

Zakázané je tiež napájať hydinu či holuby zo zásobníkov povrchových vôd, ktoré mohli byť kontaminované. Piatim mestským častiam to nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Bratislave.

Agresívny vírus subtypu H5 bol potvrdený v domácom chove na Slovensku po prvýkrát. Našiel sa v drobnochove v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, kde v priebehu troch dní počas vianočných sviatkov došlo k úhynu celého chovaného kŕdľa, v ňom bolo 65 kusov hydiny. Mäso ani vajcia sa nedostali do obchodov, majiteľ tvrdí, že boli určené len pre vlastnú spotrebu.

Vírus vtáčej chrípky koluje medzi divokým vtáctvom po celom svete. Rizikovým však býva pre domáce vtáky. Prenos vírusu na človeka je zriedkavý, ale nie nemožný. „Nakaziť sa môžu najmä osoby, ktoré sa pohybujú medzi domácimi či divožijúcimi vtákmi,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva. Podľa úradu vírus vstupuje do organizmu človeka cez ústa, nos a očné spojovky. Infekcia sa môže rozšíriť vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov uhynutých zvierat, kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi či výlučkami z chorých zvierat a odpadmi. Ale aj priamym kontaktom s osobou, ktorá je infikovaná touto chorobou.

Ochorenie sa na ľuďoch môže prejaviť ako akútny zápal horných dýchacích ciest. Medzi príznaky patrí zimnica, bolesti hlavy, vysoké horúčky, bolesti svalov a kĺbov či suchý kašeľ. Inkubačný čas je sedem až desať dní. Liečba je symptomatická, čo znamená, že sa podávajú lieky na zmiernenie príznakov, napríklad proti bolesti či na zníženie teploty, pacient musí byť v pokojovom režime. V prípade potreby je možné použiť antivirotiká. Ochorenie sa vo väčšine prípadov končí vyzdravením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka