Kiska: Slovensko zmeníme, keď nám bude záležať na tom, kde a ako žijeme

Tvrdiť, že každý Róm je príživník alebo že každý moslim potenciálny terorista je hlúpe a nepravdivé. Vo svojom novoročnom príhovore to povedal prezident SR Andrej Kiska.

01.01.2017 14:59
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (1256)

„Nesmieme tolerovať, ako týmito a ďalšími spôsobmi niekto šíri hnev a zlobu. Pretože každé zlo a každé nešťastie, ktoré si dokážu ľudia spôsobiť, sa začína slovom,“ povedal Kiska. „Aj my, Slovensko, môžeme zmeniť svet k lepšiemu, keď zmeníme k lepšiemu našu krajinu, náš domov. Môžeme zmeniť našu krajinu, keď každý z nás odvedie na svojom mieste kus normálnej poctivej práce a keď každému z nás bude záležať na tom, v akej krajine žijeme,“ zdôraznil prezident. Slovensko a Slováci podľa neho majú na to, aby sa to podarilo.

Predchádzajúci rok podľa neho naplno otvoril otázky, ktoré už nebude môcť Slovensko ani Európa obísť alebo zahovoriť, ale budú na ne musieť odpovedať. Ako príklad uviedol správanie mladých ľudí na internete a sociálnych sieťach, ktoré je plné prejavov nenávisti, urážok a vulgárnosti. „Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je jednoducho neprípustné,“ povedal Kiska a dodal, že vyvolávať nenávisť a zlobu voči celým skupinám ľudí, národom, národnostiam a náboženstvám alebo o nich tvrdiť, že sú menejcenné, sa musí stať pre každého slušného človeka neprípustné a netolerovateľné.

„To, čo by väčšina z nás nepripustila doma, na pracovisku, medzi priateľmi, známymi alebo aj cudzími ani verejne na ulici, to, čo by drvivá väčšina z nás nechcela, aby sa takto správali naše deti… tak nad tým na internete a sociálnych sieťach mávneme rukou a na to rezignujeme,“ povedal Kiska. Nesmieme podľa neho dovoliť, aby pocity strachu prekonal hnev a nenávisť. „Rozhorčenie nesmieme ventilovať v agresivite,“ zdôraznil prezident.

Občanov vyzval, aby ukázali silu slušnosti medzi sebou v každodennom živote, ale aj na internete a sociálnych sieťach. Zároveň ich požiadal, aby rovnaké nároky uplatňovali aj na politikov. „Myslím si, že nevraživosť v minulom roku znovu prekročila nové hranice,“ uviedol prezident s tým, že slušnosti, ľudskosti, tolerancii a kultúrnosti nesmieme vtlačiť nálepku nejakej politickej korektnosti. „Nikdy sa nepresadia dôvera, tolerancia a múdrosť, ak nebudeme viesť spoločenské a politické diskusie tolerantne, slušne, k veci a bez červených očí a zlosti na jazyku,“ dodal Kiska.

Zdôraznil, že na Slovensku trvá už veľmi dlho neudržateľná situácia, ktorou je neochota štátu bojovať s korupciou. Vyzýva preto k nastoleniu rovnosti pred zákonom za závažné problémy. „Časť vedenia našej krajiny sa ale tvári, že sa nič nedeje. …myslím, že tento hlboký rozpor – a obrovská politická nevraživosť a obviňovanie z neho vyplývajúce – sú nezdravé. Príslušní politici by mali premyslieť takú rekonštrukciu zodpovednosti, ktorá odstráni túto guľu na nohe našej krajiny. Guľu, ktorá ťaží atmosféru nášho denného života,“ uviedol Kiska.

Prezident tiež povedal, že hoci je Slovensko na tom na začiatku roku 2017 ekonomicky veľmi dobre, otázkou podľa neho zostáva, či dokážeme svoju dobrú pozíciu a niektoré výsledky, najmä klesajúcu nezamestnanosť a ekonomický rast, posunúť do lepších služieb štátu a postupne aj do vyššej kvality života. „Bude to dôležitý rok, v ktorom sa ukáže, či sa spustí ambiciózny plán reformy nášho vzdelávania, či nájde podporu učiteľov aj rodičov, či dostane podporu vlády a či sa za ňu postavia politici vo vláde aj opozícii,“ uviedol Kiska. Novú reformu považuje za dobrý plán na to, aby sa Slovensko krok za krokom prispôsobilo novej dobe. Kiska sa vyjadril aj k téme zdravotníctva, keď povedal, že tento rok rovnako ukáže, či súčasný minister zdravotníctva a vláda dokážu dobehnúť projekty, ktoré predchádzajúce vlády rokmi zanedbali. Od ministerstva zdravotníctva vyžaduje najmä odpoveď na otázku, na akom mieste, v akom čase a v akom rozsahu má občan právo – kdekoľvek žije – na kvalitnú zdravotnú starostlivosť zo svojho poistenia. Rok 2017 bude podľa Kisku aj odpoveďou na otázku, či jedinou a hlavnou odpoveďou štátu na problémy sociálne odkázaných rómskych občanov bude iba represia alebo demonštrácia sily. „V niektorých miestach potrebujeme viac poriadku, ale potrebujeme aj plán, ktorý osobitne deti postupne vyvedie z nevzdelanosti a biedy. Malých regionálnych príkladov, kde veci už fungujú lepšie, je dosť. Teraz ich musíme preniesť do väčších rozmerov,“ zdôraznil prezident.

Kiska tiež skonštatoval, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sme zvládli so cťou a na vysokej úrovni.

Slovenským občanom zaprial v novom roku veľa lásky, porozumenia a priateľstva. „Želám vám zdravie a vnútornú silu pre každodenné, ale aj väčšie skúšky, ktoré musí každý z nás prekonávať. Želám vám, aby ste si pri tom v každej chvíli v tomto novom roku uchovali svoju vieru v ľudskosť,“ povedal prezident. Zdôraznil, že prejaviť by ju Slováci mali aj tým ľuďom, ktorým ju osud nedoprial v takej miere ako väčšine obyvateľov. „Lebo nakoniec, je to vždy schopnosť rozdávať, ktorá nás robí najšťastnejšími a ktorá po nás zostáva, kdekoľvek ju prejavíme, ako stopa na tomto svete,“ dodal Kiska. Občanom zagratuloval aj k 24. výročiu štátneho sviatku – vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Nový rok #novoročný príhovor