Letisku M. R. Štefánika sa darí, prémie nevyplatilo

V spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu sa verejnosť na vyplácanie odmien pozerá prísnejšie. Firmy totiž môžu zvýšiť zisky a potešiť štátnu kasu.

01.01.2017 18:00
debata (6)

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo v tomto roku viac ako 1,7 milióna cestujúcich a išlo o medziročný nárast o viac ako 13 %. Zamestnanci letiska však zostali bez vianočných alebo novoročných odmien.

"Letisková spoločnosť BTS nevyplatí svojim zamestnancom za rok 2016 žiadne celoplošné vianočné ani novoročné odmeny, keďže vyplatenie odmien nevyplýva letiskovej spoločnosti z kolektívnej zmluvy dohodnutej medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľom,“ povedala Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika. Pri najväčšom slovenskom letisku sa dlhodobo špekuluje o vstupe čínskeho investora.

Bez koncoročných, prípadne novoročných odmien ostanú aj ľudia pracujúci na železnici. "Zamestnanci ZSSK CARGO nedostávajú žiadne mimoriadne benefity súvisiace s koncom kalendárneho roka. Poskytovanie rôznych druhov benefitov priebežne počas celého roka upravuje podniková kolektívna zmluva,“ uviedol Martin Halanda, hovorca Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia. Zamestnanci štátneho podniku zameraného na nákladnú prepravu majú nárok napríklad na bezplatnú úschovu motocyklov a bicyklov, ak na nich dochádzajú do zamestnania.

Bez odmien ostali aj zamestnanci štátnej železničnej spoločnosti starajúcej sa o prepravu ľudí na Slovensku. "ZSSK zamestnancom neposkytuje vianočné, resp. novoročné benefity, a teda nemáme stanovené žiadne podmienky, ktoré by zamestnanci mali splniť pre získanie vianočných, respektíve novoročných benefitov,“ povedal Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.

Štedrejší boli v štátnej spoločnosti starajúcej sa o údržbu koľají. "Železnice Slovenskej republiky vyplatili všetkým svojim zamestnancom mimoriadne prémie vo výške 50 eur,“ uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR. Napriek tomu sú zamestnanci spoločnosti starajúcej sa o koľajovú trať aktuálne v štrajkovej pohotovosti pre nenájdenie zhody na zvyšovaní platov v roku 2017. "Prioritou ŽSR je tak ako po minulé roky vyrovnané hospodárenie, ktoré sa budú ŽSR snažiť dosiahnuť aj v budúcom roku,“ dodala Pavliková.

V štátnych podnikoch väčšinou vyplácanie odmien závisí od kolektívnej zmluvy uzatvorenej s odbormi. "V decembri sme vyplatili ročné mimoriadne odmeny vo výške 24 percent tarifného platu,“ uviedol Vlastimil Rezek, hovorca štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.

Prilepšili si aj zamestnanci pracujúci v energetike. "Všetkým zamestnancom, ktorí nastúpili do pracovného pomeru najneskôr k 1. 7. 2016, bol vyplatený v decembri mimoriadny bonus. Jeho výška je viazaná na hospodársky výsledok firmy. Ako poďakovanie dostal každý zamestnanec aj vianočný balíček,“ povedal Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej energetiky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odmeny #letisko M. R. Štefánika