Strany sa otestujú v župných voľbách

Veľká skúška dôvery čaká na jeseň politické strany v župných voľbách. Pôjde o prvé dôležité hlasovanie občanov od minuloročných parlamentných volieb. Najväčším testom však bude Banskobystrický kraj a to, či pozíciu župana obháji šéf extrémistickej ĽS NS Marián Kotleba.

03.01.2017 12:00
župné voľby Foto: ,
Župné voľby v roku 2017 budú veľkou skúškou dôvery slovenských politických strán.
debata (3)

Konkurenčné strany už teraz hľadajú vhodných protikandidátov, aby sa postavili proti silnejúcemu extrémizmu.

Zatiaľ ešte nie je zrejmé, či volebné koalície budú kopírovať veľkú politiku. Predpokladá sa však, že strany vládnej koalície Smeru, SNS a Mostu-Híd si budú v niektorých krajoch konkurovať. Národniari totiž ohlásili, že si chcú otestovať svojich kandidátov.

Smer zatiaľ neriešil otázku možných spojenectiev ani mená kandidátov na županov. Bugárov Most-Híd nevylúčil spoluprácu s mimoparlamentnou SMK. Čo sa týka Banskobystrického kraja, v Smere sa diskutuje o možnej podpore nestraníka, riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva.

Opozičné subjekty SaS a OĽaNO mienia postupovať spoločne a zrejme sa k nim pridá aj mimoparlamentné KDH. V jeseni sa už objavili mená kandidátov na županov, hovorí sa o viacerých súčasných poslancoch Národnej rady.

V Bratislavskom kraji sa spomína Juraj Droba z SaS, Martin Klus z SaS v Banskobystrickom kraji. Hnutie OĽaNO zvažuje kandidatúru Jozefa Viskupiča v Trnavskom a Ota Žarnaya v Košickom kraji.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Marian Kotleba #voľby do VÚC #17 udalostí roka 2017