Kto bude novým šéfom RTVS?

Rok 2017 prinesie pre verejnoprávnu televíziu aj rozhlas (RTVS) zrejme zmenu vo vedení. Súčasnému generálnemu riaditeľovi Václavovi Mikovi sa končí v lete jeho päťročné funkčné obdobie.

04.01.2017 10:00
rtvs, rozhlas a televízia slovenska Foto: ,
RTVS bude mať v roku 2017 pravdepodobne nového šéfa.
debata (120)

Hoci by podľa zákona mohol byť riaditeľom dvakrát po sebe, s takým variantom sa nepočíta. V kuloároch sa spomína viacero mien, ktoré by mohli Miku nahradiť. Hovorí sa o súčasnom šéfovi agentúry TASR Jaroslavovi Rezníkovi.

Špekulovalo sa aj o Zuzane Ťapákovej, ktorá pracovala dlhé roky v televízii Markíza. Jej kandidatúra je však nepravdepodobná. Súkromná televízia dosiahla počas Ťapákovej vedenia výbornú sledovanosť. Posledné týždne sa meno Ťapákovej spájalo s kauzou na ministerstve zahraničných vecí. Jeho bývalá zamestnankyňa obvinila rezort z predražených zákaziek za kultúrne podujatia týkajúce sa prezentácie slovenského predsedníctva v EÚ.

Najviac v poslednom období kritizovali RTVS národniari. Tí dokonca zablokovali zvyšovanie koncesionárskych poplatkov, čo vyvolalo spor s ministrom kultúry za Smer Marekom Maďaričom. SNS sa následne dostala do podozrenia, že chce ovládnuť televíziu, čo predstavitelia národniarov popreli. Ako možný kandidát na čelo RTVS sa spomínal aj poslanec SNS, bývalý moderátor Karol Farkašovský.

Mikovi, ktorý je vo vedení od roku 2012, národniari vyčítajú, že z RTVS urobil biznis pre pár súkromných spoločností a že im platí milióny za také služby, ktoré má televízia k dispozícii. Napríklad vlastné štúdiá či techniku. Televízia od jesene čelí škandálu s únikom kompromitujúcej sms komunikácie medzi šéfom spravodajstva a opozičným politikom.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #17 udalostí roka 2017