Polícia podozrenia zo šafárenia v ŠPF odmietla

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry odmietol podanie v prípade kauzy údajného šafárenia v Študentskom pôžičkovom fonde, ktoré sa týkalo aj ministra školstva Petra Plavčana.

02.01.2017 13:00
debata

Polícia prešetrovala aktivity vo fonde v čase, keď na jeho čele stál súčasný minister. Podozrenie súviselo s investovaním finančných prostriedkov fondu vo výške 5,5 milióna do zmenkových obchodov so spoločnosťou Slavia Capital, v ktorej pôsobila Plavčanova manželka.

Vyšetrovateľ odmietol podanie v polovici decembra, lebo podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku nebolo preukázané a teda nie je dôvod na začatie trestného stíhania. Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že prokurátor Úradu špeciálneho prokurátora sa s rozhodnutím vyšetrovateľa stotožnil.

Podozrenie, týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti zamestnancom ŠPF, bolo odstúpené v zmysle interných predpisov Ministerstva vnútra SR na vecne a miestne príslušný policajný útvar, a to z dôvodu, že pravdepodobne spôsobená škoda nezakladá vecnú príslušnosť NaKA, informovali ďalej z prezídia.

Minister školstva Peter Plavčan po medializácií informácii o opätovnom prešetrovaní činnosti fondu uviedol, že počas jeho pôsobenia v orgánoch Študentského pôžičkového fondu, sa tejto inštitúcii mimoriadne ekonomicky darilo. Bolo všeobecne známe, že fond zhodnocoval voľné finančné prostriedky formou zmeniek v Slavii Capital. Fond podľa ministerstva školstva svoju Výročnú správu s informáciami za roky 2008 až 2010 odovzdával v jednom exemplári ministerstvu školstva, Študentskej rade vysokých škôl SR a v 260 kópiách do Národnej rady SR. „Teda mali ju nielen členovia výborov – školstva a financií, ale aj ostatní poslanci. V tom čase teda všetci poslanci vedeli o danej aktivite a nikto nemal pripomienky,“ informovali z tlačového odboru rezortu školstva v máji.

Odmietli tiež podozrenia v prípade zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre zamestnancov fondu. „Zdravotná starostlivosť sa poskytovala zamestnancom striktne v súlade so zákonom. Nie je pravda, že išlo o 875 eur ročne. Suma bola polovičná. Tiež nie je pravda, že fond zaplatil poplatok za rodinných príslušníkov zamestnancov. Tí len získali zľavu od poskytovateľa, ale poplatok si museli zaplatiť sami,“ vysvetlili minulý rok z rezortu školstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Plavčan #Študentský pôžičkový fond