Slovensko sužuje silný vietor a snehové záveje, Kraľovany sú opäť neprejazdné

Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

04.01.2017 08:56 , aktualizované: 13:24
debata (51)

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok. Po niekoľkých hodinách sa úsek podarilo sprejazdniť, v čase obeda však vozovku opäť zasypal sneh.

Ako ďalej uvádza, v celom Žilinskom kraji husto sneží. „Žiadame vodičov, aby zvýšili svoju pozornosť a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam,“ upozornilo operačné stredisko.

Máte zaujímavé fotky zasneženého Slovenska? Pošlite nám ich na online@pravda.sk

Na cestách v oblastiach Martina, Žiliny, Bytče, Turčianskych Teplíc a Rajca bol vyhlásený 1. kalamitný stupeň. Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov.

Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. Polícia žiada vodičov o rešpektovanie pokynov.

V Trenčianskom kraji znížili rýchlosť na D1 na 80 km/h. Na ceste I/9 medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou pri motoreste Radar sú skrížené kamióny z oboch strán, cesta je nepriechodná.

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla informoval, že od 11:00 je vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

„Aktuálne pretrvávajú snehové zrážky, fúka silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádza od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu,“ uviedol Barilla. Na mnohých úsekoch ciest sa nachádza do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu, v dôsledku silného vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje. „V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory,“ doplnil.

Neprejazdné sú aj priechody Homôlka a Donovaly

Skrížený kamión obmedzuje dopravu na rovnakej ceste aj nad obcou Hradište. Cesta je v jednom smere prejazdná, pre vozidlá nad 12 ton je obchádzka vedená cez Partizánske.

Pre kamióny je neprejazdný aj horský priechod Homôlka, pri obci Horná Poruba tam je skrížený autobus. Pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 metrov dĺžky horský priechod Donovaly. Pre všetku nákladnú dopravu je uzatvorený aj horský priechod Čertovica. Informuje o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC).

V dôsledku silného nárazového vetra sa na cestách v okresoch Brezno tvoria snehové jazyky a záveje. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko – Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu.

Situácia je komplikovaná aj na hornej Nitre

Podľa informácii portálu teraz.sk Husté sneženie zapríčinilo viacero dopravných obmedzení na cestách na území hornej Nitry. Platia najmä pre nákladné autá, ktoré polícia odstavuje.

Kamióny neprejdú od 10.00 h cez cestu pri Vyšehradnom, časti obce Nitrianske Pravno (okres Prievidza) smerom na Martin. Pri salaši je ich tam odstavených viacero, pričom policajná hliadka ďalšie zastavuje priamo v Nitrianskom Pravne.

Počasie vyžaduje aj častejšie výjazdy hasičov

Od rána sa zvýšila aj aktivita hasičov. Od rána pomáhajú pri dopravných nehodách.

„Ich pomoc bola a stále je potrebná najmä v Banskobystrickom kraji, kde sa stalo päť dopravných nehôd. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči pri štyroch dopravných nehodách. Situáciu v Žilinskom kraji už niekoľko hodín komplikuje veľké množstvo snehu, ktoré spadlo z priľahlého zrázu na štátnu cestu č. I/70,“ povedala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Lavínové nebezpečenstvo sa poobede zvýši

SHMÚ okrem toho varuje pre vetrom na západe, severe a juhovýchode krajiny. Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 32 až 36 metrov za sekundu (115 – 130 km/h).

Vo Vysokých a Západných Tatrách i v Malej Fatre sa popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. „V popoludňajších hodinách bude sneh vplyvom ďalšieho sneženia na strmých svahoch len mierne až slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na vetrom nafúkaných južných až východných svahoch. Predpokladajú sa aj lavíny z nového prachového snehu,“ povedal Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #Kraľovany #snehové záveje