Z lepšej spolupráce bude profitovať EÚ a aj NATO, tvrdí Chrenek

Európska únia nepracuje na príprave spoločnej európskej armády, ale na zefektívnení spolupráce v oblasti obrany. Uviedol to vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek v rozhovore pre agentúru SITA. Zdôraznil pritom spoluprácu so Severoatlantickou alianciou (NATO).

05.01.2017 11:11
Dusan Chrenek, europska komisia, EÚ Foto: ,
Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR.
debata (26)

„Nedávno Európska komisia navrhla zriadenie Európskeho fondu na obranu práve preto, aby sme lepšie spolupracovali v obrannom priemysle, je to aj v oblasti výskumu, inovácií, ale tiež aj preto, aby sme mali spoločné vybavenia práve v oblastiach, kde je to užitočnejšie,“ vysvetlil Chrenek s tým, že spolupráca je vhodná aj napríklad pri operáciách EÚ, vojenských či civilných.

„Doteraz bolo európskych operácií viac ako 30, priniesli dobré výsledky, ale potrebujeme celý proces ešte vylepšiť a zefektívniť. Vždy je potrebná príprava novej operácie, zriadiť vojenské veliteľstvo – tu je snaha mať lepšie štruktúry, mať ich lepšie pripravené a vybavené. Toto je smer, ktorým teraz chceme ísť,“ pokračoval šéf zastúpenia Komisie na Slovensku.

Európske krajiny podľa Chreneka vynakladajú na obranu značné množstvo peňazí, aj keď nie všetky krajiny dávajú na obranu dve percentá HDP, čo je jeden zo záväzkov v NATO. Peniaze však nie sú vždy využité efektívne, a preto je snaha o lepšiu koordináciu činností tak, aby boli v konečnom dôsledku vojenské spôsobilosti vyššie.

Európska únia tento rok podľa šéfa zastúpenia EK na Slovensku pokročila v spolupráci s NATO. „Nedávno bola rozpracovaná dohoda medzi EÚ a NATO, kde sa stanovili rôzne oblasti spolupráce, napríklad pri hybridnom ohrození, ale aj spôsobilostiach, pri spolupráci v konkrétnych oblastiach, napríklad v Egejskom mori, kde NATO spolupracuje s Frontexom,“ vymenoval Chrenek hlavné body spolupráce.

Je to podľa neho dobrý príklad toho, že spoločne dokážeme viac. „Efektívna spolupráca pomôže obom organizáciám, veľmi dobre sa dopĺňajú. Lepšou spoluprácou môže byť EÚ silnejšia aj práve v oblasti obrany, bezpečnosti, pôsobenia v krízových oblastiach a zlepšenia účinnosti svojich armád,“ uzavrel Chrenek tému obrany.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #európska armáda