Dobrovoľnú kontrolu prieskumných vrtov ťažiari odmietli

Dusnú atmosféru v Smilne v okrese Bardejov, ktorá vznikla pre prieskumné vrty amerických ťažiarov, mohla zmierniť dobrovoľná štúdia vplyvu vrtov na životné prostredie. Nestane sa tak. Spoločnosť Alpine Oil and Gas analýzu odmietla.

08.01.2017 18:30
László Sólymos Foto: ,
Minister László Sólymos chce diskusiu o problematike udržať v odbornej rovine bez emócii.
debata (15)

Tvrdí, že jej vrty sú bezpečné a v súlade so zákonom. Prieskumné vrty teda plánuje obnoviť. Aktivisti dúfajú, že ťažiarsku činnosť zastaví hĺbková ministerská kontrola. V obci došlo k fyzickým konfliktom, prístupovú cestu k vrtom blokujú aktivisti svojimi autami.

Štúdia EIA – posudzovania vplyvu na životné prostredie – by ukázala možné negatívne dosahy prieskumných vrtov na východnom Slovensku. V obciach, ktorých sa to týka, existujú totiž vážne obavy zo znečistenia spodnej vody škodlivými látkami, najmä chrómom, takisto zo straty vody a znečistenia pôdy.

Miestni už rok proti vrtom, ktoré majú nájsť ložiská ropy a zemného plynu, protestujú. Ministerstvo životného prostredia koncom novembra, pred plánovaným začatím týchto vrtov v Smilne, vyzvalo spoločnosť, aby štúdiu urobila, aj keď zo zákona nie je povinná. Rezort tak urobil v snahe upokojiť atmosféru v obci. Ak bude Alpine Oil Gas chcieť začať ťažbu, bude musieť analýzu tak či tak vykonať.

„Ministerstvo chcelo presvedčiť spoločnosť Alpine Oil and Gas, aby pred začatím prieskumných vrtov v Smilne, ako aj vzhľadom na obavy obyvateľov urobila dobrovoľne EIA,“ vysvetľuje hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. Spoločnosť však argumentuje právoplatným povolením prieskumu.

„Zdôvodňujú to aj tým, že prieskum je bezpečný, čo si myslím aj ja,“ povedal minister László Sólymos (Most-Híd). O reakciu sme požiadali aj ťažiarenskú spoločnosť. Napriek prísľubu, že nám odpovie, do uzávierky tak nespravila.

Povinnosť vypracovať EIA už pri prieskumných vrtoch stanovuje zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie až od januára tohto roka. Na americkú spoločnosť, ktorá povolenie získala už pred jedenástimi rokmi, sa opatrenie teda ešte nevzťahuje. Táto povinnosť jej vznikne len v prípade, že sa rozhodne aj pre ťažbu.

Minister Sólymos chce diskusiu o problematike udržať v odbornej rovine bez emócií. „Na Slovensku sa realizovalo už vyše 8-tisíc prieskumných vrtov a nie je informácia, že by došlo k poškodeniu životného prostredia,“ pripomenul. Zároveň však už v novembri avizoval, že chce dať podmienky geologického prieskumu preveriť hĺbkovou kontrolou.

„Budeme zisťovať, či držiteľ licencie postupuje v súlade so zákonom,“ zdôraznil vtedy. Dodal, že ak sa odhalia nedostatky, firma môže o licenciu prísť. „Naďalej pokračuje ministerská kontrola, o výsledkoch bude rezort informovať po jej skončení,“ dodáva hovorca Ferenčák.

Náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivista Juraj Lukáč dúfa, že ministerská kontrola situáciu upokojí. „Chceme si počkať na výsledky hĺbkovej kontroly, lebo sú tam nezrovnalosti, či už právneho charakteru, či technického,“ povedal. „Nemôžem teraz povedať, čo budeme robiť ďalej, ale máme samozrejme pripravené ďalšie postupy,“ naznačil. Potvrdil však, že situácia v obci je naďalej napätá.

Vyhrotená atmosféra sa prejavila aj minulý rok koncom novembra, keď mal starosta Smilna zraniť miestnu aktivistku Mariannu Varjanovú, ktorá vlastní pozemok v blízkosti ropného vrtu. Aktivistka utrpela zranenia na tvári a krku a mala rozbitý telefón.

Konflikt vypukol v súvislosti s uvoľnením prístupovej poľnej cesty k plošine, ktorú už niekoľko mesiacov striedavo blokujú aktivisti autami. Na ceste dnes platí predbežné opatrenie súdu, ťažobná spoločnosť ju nesmie používať.

zväčšiť Miestni už rok proti vrtom, ktoré majú nájsť... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Smilno Miestni už rok proti vrtom, ktoré majú nájsť ložiská ropy a zemného plynu, protestujú.

Celý proces prípravných, vŕtacích prác a následných čerpacích skúšok by mal podľa ťažiarov trvať približne dva mesiace. „Po získaní údajov z čerpacích skúšok sa spoločnosť rozhodne, či má záujem o ťažbu v lokalite,“ vysvetlili Američania v novembri. Potom by museli požiadať o ťažobné rozhodnutie, s ktorým sa EIA už nevyhnutne spája.

V prípade, ak dôjde k ťažbe, plyn pôjde do miestnej distribučnej siete. Ak sa ukáže, že vrt nemá dostatočný potenciál, bude podľa vyjadrenia spoločnosti bezpečne a trvalo uzavretý a celé technické vybavenie odstránia.

Alpine Oil and Gas získala licenciu na prieskum ložísk ropy a zemného plynu v lokalite Svidník, Medzilaborce a Snina pred jedenástimi rokmi. Minulý rok jej licenciu na prieskum rezort životného prostredia predĺžil na ďalších päť rokov.

Vŕtať sa má v katastrálnom území obcí Krivá Oľka v okrese Medzilaborce, Smilno v okrese Bardejov a Ruská Poruba v okrese Humenné. Proti vrtom však ešte v roku 2015 vznikla petícia, keď firma naznačila, že chce prejsť z povrchových prác k vrtom až do hĺbky 1,5 kilometra.

Spoločnosť do vrtov plánuje investovať približne 4,5 milióna eur, peniaze by mali smerovať do štátnej kasy aj do rozpočtov samospráv. „Spoločnosť od roku 2006 na poplatkoch za prieskumné územie na Slovensku doteraz zaplatila približne 3,8 milióna eur,“ spresnila v minulosti firma.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vrt #Bardejov #ťažiari