Mráz bral životy

Arktická zima, ktorá od minulej stredy skúša celú Európu, si vyžiadala na Slovensku zatiaľ štyri ľudské životy. Mínusové teploty prekonávali na niektorých miestach päťdesiatročné rekordy. Ľadové noci a dni majú trvať podľa meteorológov až do štvrtka, keď sa začne výrazne otepľovať.

08.01.2017 20:00
počasie, Bratislava Foto: ,
Mrazivé počasie pripravilo o život aj muža, ktorého našli včera predpoludním na ihrisku na Bajkalskej ulici v Bratislave.
debata (29)

V čase našej uzávierky boli známe štyri obete. Muž, ktorého telo našli v nedeľu na Bajkalskej ulici v Bratislave, nemal pri sebe doklady, polícia zisťuje jeho totožnosť. Ešte v piatok večer privolali záchranárov k nehybnému 64-ročnému dôchodcovi z obce Látky v okrese Detva. Pred dverami jeho domu ho objavil príbuzný. Ľudia z obce hovoria, že ho predtým videli v miestnej krčme, kam chodieval takmer každý deň.

Hovorca záchranárov Boris Chmel upozorňuje, že opitý človek necíti chlad. „Je to nebezpečné, pretože neodhadne situáciu a môže zmrznúť. Po požití alkoholu sa rozšíria povrchové cievy, čo vzbudzuje pocit tepla. Telo však potrebuje mať cievy stiahnuté, tak si chráni teplotu telesného jadra, ktorá je dôležitejšia ako teplota pokožky,“ pripomenul hovorca.

Ďalšiu obeť našli v piatok v Nitre pri štadióne na sídlisku Chrenová. „Išlo o človeka bez domova, ktorý zomrel na následky mrazu, bez cudzieho zavinenia. Totožnosť muža zatiaľ nie je známa,“ uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. V noci na piatok v obci Babín v okrese Námestovo oživovali miestni podchladenú 54-ročnú ženu, ktorá sa vracala domov cez skratku. Nepodarilo sa ju zachrániť. Žena pracovala na miestnej farme ako dojička.

Napriek mrazivému počasiu neeviduje Záchranná zdravotná služba zvýšený počet výjazdov. Chmel spresnil, že ich počet je na úrovni približne 1 500 denne, čo predstavuje štandardné číslo pre toto ročné obdobie.

Arktická zima sa postarala o prekonanie absolútneho rekordu. Meteorológovia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v nedeľu namerali v Dudinciach najnižšiu teplotu v histórii meraní od 50. rokov minulého storočia. Teplota tam poklesla na –29,8 stupňa Celzia a chladnejšie tam ešte nikdy nebolo.

Teplotné rekordy padali v nedeľu aj v Oravskej Lesnej –35,2 a v Poprade –24,6 stupňa Celzia. Meteorologička ústavu Paulína Valová upozornila, že nízke teploty sú v týchto dňoch na Slovensku v dôsledku arktického vzduchu, ktorý dotiekol na naše územie, a taktiež snehovej pokrývky na väčšine územia. Teplota bude aj v najbližších dňoch klesať pod –20 stupňov Celzia, ale –30 stupňov a viac by sa už asi zopakovať nemalo. Výrazné oteplenie sa čaká od štvrtka.

Počasie komplikovalo aj železničnú dopravu. Niektoré vlaky v nedeľu meškali aj okolo dvoch hodín. „Vysoké mrazy a silný vietor spôsobujú v súčasnosti najmä technické problémy súvisiace so zamŕzaním technologických častí rušňov a vozňov. Zamrznuté vozne je potrebné z vlaku vyradiť, prípadne nahradiť, následkom čoho dochádza k meškaniam vlakov,“ vysvetlil v nedeľu hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

V najbližších dňoch môžeme podľa meteorológov očakávať silné mrazy a vietor. Vodiči by mali byť pripravení na záveje a snehové jazyky. Teploty môžu v niektorých okresoch klesnúť až na –27 stupňov Celzia. S výnimkou najjužnejších okresov v západnej časti Slovenska platí aj naďalej výstraha SHMÚ pred nízkymi teplotami, snehovými jazykmi a závejmi a s výnimkou západnej časti územia aj pred silným vetrom.

Ráz počasia sa mierne zmení až v utorok, vietor by sa mal utíšiť, naďalej však bude veľmi chladno. Teploty v tento deň môžu klesnúť až na –27 stupňov Celzia, a to dokonca aj v okresoch ako Levice, Krupina či Zlaté Moravce. Pre okresy Liptovský Mikuláš, Martin a Čadca platí výstraha pred možnými ľadovými povodňami.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #zima