Onkológ Šálek pravdepodobne uzavrie dohodu o vine a treste

Onkológ Tomáš Šálek, ktorý sa priznal k prijatiu úplatku, pravdepodobne uzatvorí s prokurátorom dohodu o vine a treste. Podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej podmienky na začatie konania boli splnené.

09.01.2017 13:39
národný onkologický ústav v Bratislave Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (8)

„Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry plánuje využiť zákonnú možnosť konať s obvineným o dohode o vine a treste,“ povedala Tökölyová. Konkrétny termín podľa nej ešte zatiaľ stanovený nebol.

Šáleka, ktorý pracuje v Národnom onkologickom ústave, pri preberaní úplatku, zadržala Národná kriminálna agentúra v septembri minulého roka priamo v priestoroch ústavu. Pri výsluchu sa priznal. Podľa medializovaných informácií malo ísť o 50 eur. Obvinení časom pribudlo. Polícia uviedla, že bol lekár stíhaný za štyri skutky pre zločin prijímania úplatku.

Onkológ patril k špičkovým lekárom. V ústave zastával funkciu primára oddelenia klinickej onkológie a námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie. Po prevalení kauzy sa vzdal primariátu a odišiel na dovolenku. Koncom novembra dovolenku ukončil. V súčasnosti lekársku prax nevykonáva. V ústave naďalej pôsobí v oblasti vedy a výskumu.

Ak uzavrie prokurátor a lekár dohodu o vine a treste, bude ju musieť ešte potvrdiť špecializovaný trestný súd. Doteraz boli za korupciu odsúdení traja lekári. Prvým bol kardiochirurg Viliam Fischer. V roku 2015 dostal dva roky s dvojročnou podmienkou, peňažný trest 15-tisíc eur. Podobný trest v tom istom roku dostal aj detský urológ Vladimír Polák. Na rozdiel od kardiochirurga dostal pokutu 5-tisíc eur. Minulý rok za korupciu odsúdili skalického urológa Jozefa Marenčáka. Dostal dva roky s podmienečným odkladom na dva roky a pokutu osemsto eur.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Tomáš Šálek #Úrad špeciálnej prokuratúry