Michaela Musilová je veliteľkou simulovanej misie na Mars

Slovenské inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA. Hlavnou veliteľkou simulovaného pobytu na Marse medzinárodnej posádky je Michaela Musilová.

09.01.2017 18:04 , aktualizované: 10.01.2017 15:01
debata (25)

V rámci trojtýždňového experimentu, ktorý sa uskutoční v červenej a mrazivej púšti amerického štátu Utah, bude mať na starosti riadenie posádky a venovať sa bude aj astrobiológii – v tomto prípade možnosti pestovať zeleninu v nehostinných podmienkach.

Michaela Musilová sa na rovnakej misii zúčastnila už v roku 2014 a minulý rok ju vybrali za veliteľku tohtoročnej novej misie. „Odľahlá púšť v Utahu je na takýto experiment ideálna. Teplota sa tam v tomto ročnom období drží stále pod nulou, ako je to aj na Marse, a okolie stanice obklopujú do červena sfarbené skaly, čo psychologicky pôsobí, akoby človek naozaj bol na červenej planéte,“ uviedla Musilová.

V provizórnej dvojpodlažnej výskumnej stanici v tvare valca bude mladá slovenská vedkyňa veliť šesťčlennému tímu zloženému napríklad z geológa, umelkyne, biochemika či inžiniera. Každý z nich sa sústredí na vlastné experimenty, ktoré by mali v budúcnosti prispieť k bezproblémovému pobytu ľudskej posádky na Marse. Život na stanici má čo najlepšie imitovať skutočný pobyt na Marse. Mimo stanice sa dá vyjsť len v skafandroch, posádka žije v stiesnených priestoroch, komunikácia so „Zemou“ prebieha s časovým posunom a k dispozícii je len sušená astronautická strava.

Tu by mohol byť značným prínosom experiment študentiek z Gymnázia v Detve, ktorý Musilová zoberie so sebou na „Mars.“ „Potrava astronautov nemá veľmi dobrú chuť, hovorím jej aj psie granule. Na stravu sa teším určite najmenej,“ hovorí Musilová. Možno aj preto v súťaži o študentský experiment zvíťazil práve projekt detvianskych študentiek, ktoré navrhli, ako pestovať špenát v mikroténových vreckách. „Pri takej strave je aj list špenátu osviežením, niečo, na čo sa môžete tešiť,“ uviedla vedkyňa.

Dôležitým aspektom misie je aj psychológia posádky. Zatiaľ nie je jasné, ako by ľudia znášali izoláciu počas dvojročného pobytu na Marse. „Tie podmienky sú naozaj náročné na psychiku. V roku 2014 už aj tých pár týždňov bolo na niektorých dosť. Jedna osoba sa dokonca počas noci pokúsila zo stanice utiecť.“

Jedným z technologických projektov je tlačenie tehál na 3D tlačiarni. „Ideou NASA je nepreviezť na Mars celý komplex budov, ale využiť okolitý materiál na výrobu stavebných prvkov pomocou 3D tlačiarní. My sa v rámci misie pokúsime vytlačiť vnútri duté tehly,“ vysvetľuje Musilová. Tie by sa teoreticky mali dať použiť na rozšírenie obytného komplexu.

Misia Mars One sa odkladá

  • Britsko-holandská spoločnosť Mars One o niekoľko rokov odložia plánované lety na Mars. Prvú misiu bez pasažierov chce uskutočniť v roku 2022, namiesto doteraz plánovaného roku 2018, prvú cestu s ľuďmi potom v roku 2032, namiesto doteraz uvádzaného roku 2026. Zmenu zdôvodňuje „novou finančnou stratégiou“. Niektorí odborníci reálnosť celého projektu spochybňujú.
  • Mars One chce na červenú planétu vyslať priekopníkov, ktorí by sa tam natrvalo usídlili – a teda už by sa na Zem zrejme nevrátili. V súčasnosti sa tento často kritizovaný projekt nachádza v prvom štádiu príprav. Na cestu na Mars bez možnosti návratu sa doteraz prihlásilo asi 200-tisíc ľudí zo 140 krajín vrátane Slovenska. Firma chce vybrať 24 pionierov, ktorí odletia v šiestich skupinách. Cesta im má trvať sedem mesiacov.
  • Na druhú najmenšiu planétu slnečnej sústavy ľudia doteraz neleteli, pristáli tam len sondy. USA chcú na Mars vyslať astronautov asi o 20 rokov. Svoje plány má aj Elon Musk – šéf Tesla Motors a SpaceX.
Pôvodný text bol nahradený článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Michaela Musilová #misia na Mars