Exekúcie poputujú do Banskej Bystrice

Od apríla by mal exekúcie riešiť iba jeden súd - Okresný súd v Banskej Bystrici. Ten by mal odbremeniť kolegov po celom Slovensku, ktorí sú zahltení celkovo 3 330 840 podaniami na exekúciu.

11.01.2017 07:00
parlament, Lucia Žitňanská Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská presadila, že od apríla by mal riešiť exekúcie iba Okresný súd v Banskej Bystrici.
debata (8)

Sudcovia však optimistickí nie sú. Tvrdia, že banskobystrický súd preberie iba novú agendu, stará im zostane, čo znamená okolo troch miliónov neukončených exekučných konaní. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že dôvod na nespokojnosť nie je.

Zmeny v exekúciách a zriadenie jedného súdu, ktorý ich bude mať na starosti, zavádzajú v tomto roku novely Exekučného poriadku a zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Viacerí sudcovia ich kritizujú, ani jeden nechce hovoriť verejne. „Len na našom okresnom súde budeme musieť rozhodnúť okolo 40-tisíc exekučných konaní. Súd v Banskej Bystrici nám však s nimi nepomôže, keďže bude brať len nové prípady,“ upozorňuje sudkyňa z malého prvostupňového súdu v Bratislavskom kraji. Na súde je ich 13.

Podľa štatistiky, ktoré ministerstvu dodali súdy za prvý polrok vlaňajšieho roku, sú touto agendou najviac zaťažené súdy, ktoré patria pod Krajský súd v Košiciach. Tam je nerozhodnutých vyše 582-tisíc exekučných konaní. Na druhom mieste sú súdy pod Krajským súdom v Bratislave. Na nich leží vyše 469-tisíc vecí týkajúcich sa nezaplatených dlhov.

Ministerstvo spravodlivosti nespokojencom odkazuje, že platná legislatíva im už dnes dáva možnosť uzavrieť exekúciu, ak dlžník nemá žiaden majetok. Nová im od apríla navyše umožní zastaviť exekúciu, ak sa v nej päť rokov nekonalo. Takto sa môže počet otvorených vecí znížiť až o polovicu.

Hovorca rezortu Peter Bubla pripomína, že desaťtísíce spisov spočívajú na súdoch roky a nikto nemá záujem o ukončenie konania. „Až 70 percent z vyše troch miliónov prípadov, ktoré dnes ležia na súdoch, sú vlastne prípady, ktoré sú zrelé na zastavenie,“ reagoval Bubla. Exekútorská komora pripomína, že staré konania sa musia ukončiť podľa pôvodnej legislatívy, ktorá hovorí, že ak dlžník nemá žiadny majetok, exekúcia sa zastaví.

Súd v Banskej Bystrici je na novú úlohu viac-menej pripravený. „Priestory sú zabezpečené, rovnako technické vybavenie. Výberovými konaniami sa už podarilo zabezpečiť aj väčšiu časť potrebných pracovníkov,“ spresnil Bubla. Na súde by malo pracovať deväť sudcov a 131 štátnych úradníkov, z ktorých 118 patrí pod priamo aparát sudcu.

Od apríla platí, že exekúcie, v ktorých nebolo rozhodnuté viac ako päť rokov u fyzickej osoby a 2,5 roka pri firme, súdy zastavia. Pri dlhoch do 2-tisíc eur bude môcť dlžník požiadať o splátkový kalendár. Ten bude schválený automaticky, nemôže ho odmietnuť ani veriteľ, ani súd, ani exekútor. Podmienkou je, aby dlžník peniaze splatil do desiatich mesiacov a prvá splátka musí byť najmenej päťdesiat eur.

Ak o splátkový kalendár požiada dlžník pri dlhu nad 2-tisíc eur, tak ako dnes, bude to musieť odobriť exekútor a veriteľ. Poverenie na vykonanie exekúcie bude vydávať iba Okresný súd Banská Bystrica a celý proces bude elektronický.

Novinkou je aj to, že Sociálna poisťovňa nebude na exekúciu potrebovať exekútora. Na účet dlžníka bude môcť siahnuť aj bez neho.

Rezort sa pre zmeny rozhodol, pretože stav v tejto oblasti justície podľa neho dospel do štádia deformovaného trhu. Zistil totiž, že v roku 2015 prišlo na súdy zhruba 550-tisíc nových návrhov na poverenie o vykonanie exekúcie. Asi jednu tretinu z nich ovládlo deväť z 330 exekútorov, ktorí spolupracujú najmä s najväčšími firmami.

To podľa ministerstva viedlo k tomu, že pár exekútorov nechávalo bokom exekúcie nemajetných ľudí, ktoré zostávali neukončené na súdoch. Exekúciami sa zaoberalo z 1¤300 sudcov asi 350 a zhruba 600 vyšších súdnych úradníkov z 900.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #exekúcie