Každý desiaty absolvent vysokej školy opúšťa Slovensko

Zo Slovenska ročne odídu tisíce obyvateľov do cudziny. Sú medzi nimi najmä mladí ľudia a približne každý desiaty absolvent vysokej školy. V analýze na to upozornili ekonómovia ministerstva financií, podľa ktorých odliv mozgov do zahraničia prehlbuje na Slovensku riziká spojené so starnutím obyvateľstva.

10.01.2017 12:21
debata (32)

Analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) spočítali, že počet ľudí žijúcich na päťmiliónovom Slovensku klesol za posledných 15 rokov o 300 000 a ďalej sa znižuje. Najprudší pokles nastal po vstupe krajiny do EÚ, v súčasnosti ubudne krajine približne 15 000 obyvateľov roč­ne.

Podľa analýzy viac ľudí na Slovensko prišlo, než sa z neho vysťahovalo, iba v roku 2009 v období globálnej ekonomickej krízy. Do krajiny sa vrátila asi polovica obyvateľov, ktorí ju v minulosti opustili.

Analýza vychádza z dát o zdravotnom poistení

Inštitút využil na výpočet dáta o zdravotnom poistení, ktoré je na Slovensku povinné. Tieto údaje analytici označili za presnejšie ako informácie o trvalom pobyte, ktoré využívajú štatistiky sčítaní obyvateľstva, pretože obyvatelia z dôvodu administratívnej náročnosti menia trvalý pobyt podľa inštitútu len zriedka a nesplnenie tejto povinnosti nie je postihované.

Z oficiálnych štatistík podľa evidencie trvalého pobytu pritom vyplýva, že počet obyvateľov Slovenska sa za posledné roky výraznejšie nezmenil.

Slováci odchádzajú za prácou alebo štúdiom tiež do Českej republiky. Podľa Českého štatistického úradu žilo v Česku na konci roka 2015 približne 101 600 Slovákov.

Odchádzajú najmä mladí ľudia

Zo Slovenska podľa analýzy IFP odíde zhruba každý desiaty absolvent vysokej škôl. Najčastejšie ide o mladých ľudí, ktorí študovali v lekárskych a technických odboroch. Práve mladí Slováci odchádzajú do cudziny častejšie ako staršie generácie, vyššia pravdepodobnosť vysťahovania je tiež u nezamestnaných.

Odliv obyvateľov prehlbuje podľa vládnych analytikov riziká spojené s demografickou krízou a v prípade pokračovania tohto vývoja sa demografický vývoj v krajine ešte viac zhorší. Skoršia prognóza európskeho štatistického úradu Eurostat pritom počíta s tým, že populácia na Slovensku bude starnúť najrýchlejšie z celej EÚ.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poistenie #analýza #trvalý pobyt #Inštitút finančnej politiky #migrácia