Zima si vyberá krutú daň, poslednú obeť má Trnava

Obete silných mrazov pribúdajú. Najnovší prípad pochádza z Trnavy. V mestách robia opatrenia, aby uchránili pred nástrahami počasia najmä ľudí žijúcich na ulici. V týchto dňoch im ide o život.

11.01.2017 15:49
debata

Na následky podchladenia zomrel v Trnave šesťdesiatročný muž. Ide o prvú obeť tohtoročných mrazov v meste. Našli ho v utorok popoludní pri výmenníkovej stanici na jednom z trnavských sídlisk. Privolaný lekár na mieste skonštatoval úmrtie na následky podchladenia. Presné príčiny smrti určí nariadená súdnolekárska pit­va.

Nekompromisný mráz

Arktická zima, ktorá skúša Slovensko od minulej stredy, si už vyžiadala niekoľko ľudských životov. Jednou z obetí bol muž bez dokladov, ktorého objavili v nedeľu na Bajkalskej v Bratislave. Po jeho totožnosti ešte dnes polícia pátrala.

V piatok večer privolali záchranárov k nehybnému 64-ročnému dôchodcovi z obce Látky (okres Detva). Pred dverami jeho domu ho objavil jeho príbuzný.

Dodnes nebola potvrdená ani totožnosť muža, ktorého našli v piatok bez známok života pri atletickom štadióne v Nitre. V sobotu nahlásil zmrznutého 48-ročného muža pri obci Hronské Kľačany (okres Levice) poľovník, ktorý mieril na posed na poli.

V obci Babín (okres Námestovo) zas miestni oživovali v noci na piatok podchladenú 54-ročnú ženu, ktorá sa vracala domov. Zachrániť sa im ju však nepodarilo. Žena pracovala na miestnej farme ako dojička.

Pomáhajú aj policajti

Od minulého týždňa majú všetky hliadky trnavskej mestskej polície pokyn, aby bezdomovcov dopravili do nocľahárne na Coburgovej ulici. Väčšina z nich túto pomoc prijíma. „S tými, ktorí odmietnu pomoc, sa urobí záznam,“ približuje náčelník mestskej polície Igor Keleši s tým, že mali aj takéto prípady.

Mestskí policajti mapujú terén a obchádzajú miesta, kde sa títo ľudia zvyknú zdržiavať. „Nemôžeme byť všade, preto prosíme verejnosť, aby hlásila bezdomovcov, ktorí sa zdržiavajú vonku, na bezplatnom čísle 159 a naše hliadky tam vyrazia,“ vyzýva Keleši.

Nocľaháreň má k dispozícii 45 postelí, jej kapacita zatiaľ postačuje. V zariadení platí v týchto dňoch mimoriadny režim. Posteľ dostanú aj ľudia pod vplyvom alkoholu. Ďalšou výnimkou z bežných pravidiel je možnosť zostať počas mrazov v nocľahárni aj cez deň.

V nitrianskej nocľahárni, ktorú spolu s denným centrom prevádzkuje miestna Diecézna charita Nitra, je 24 stálych lôžok. „Počas zimných mesiacov vieme pridať nejaké matrace a ležadlá. Zatiaľ sa nám nestalo, že by sme niekoho nemohli prijať pre nedostatok miesta,“ podotýka vedúca Domu charity svätého Rafaela Klára Labošová. Ako útočisko dnes využíva nocľaháreň do 30 bezdomovcov.

„Spolupracujeme s mestskou políciou, ktorá ich k nám posiela. Naši zamestnanci chodia do terénu, vyhľadávajú ľudí bez domova a oslovujú ich. Kto chce, príde. Bohužiaľ, ak niekto podcení situáciu, tak sa stane aj takýto tragický prípad, čo je nám veľmi ľúto,“ hovorí Labošová. Nocľaháreň je otvorená od siedmej hodiny večer do siedmej hodiny ráno.

Za normálnych okolností sa treba dostaviť do desiatej hodiny večer. V týchto dňoch však v zariadení prichýlia aj tých, ktorí prídu neskôr. Nocľaháreň je nízkoprahová, prespať tu tak môžu aj ľudia pod vplyvom alkoholu či omamných látok, nesmú však byť agresívni.

Každý môže pomôcť

V centre Bratislavy, na námestí SNP, sa v uplynulých dňoch objavil vešiak so zimnými bundami a kabátmi. Oblečenie si môže zobrať ktokoľvek, kto ho práve potrebuje. Ide o iniciatívu dvoch žien, ktoré sú administrátorkami susedskej burzy na sociálnej sieti. Ľudí zároveň vyzvali, aby pomohli darovaním teplých zimných vecí. Na vešiak už nejaké pribudli.

Pomocnú ruku podávajú bezdomovcom aj občianske združenia. Vagus prevádzkuje bratislavskú tiesňovú linku na pomoc ľudom bez domova 0949 655 555. Pri­jímajú cez ňu upozornenia na tých, ktorí prežívajú a spia vonku. Funguje celoročne od pondelka do soboty (od 17.00 do 22.00 h.), no význam má obzvlášť v tomto mrazivom počasí.

Oteplí sa

V nasledujúcich pár dňoch by sa mala zima zmierniť. „V noci bude stále mrznúť. Na najteplejších miestach Slovenska, v oblasti západného Slovenska, vystúpi denná teplota vzduchu aj nad 0 stupňov Celzia. Bude to však prechodné,“ upozorňuje klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Budúci týždeň by mala charakter počasia u nás ovplyvňovať tlakový výš, mrazy teda znova zosilnejú. „Nemali by byť však také mimoriadne ako v období od Troch kráľov až do včera (streda),“ dodáva Faško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #mráz #zima