Beblavý chce zrušiť VÚC, Fico ho nazval samostatným bežcom v NR SR

Nezaradení poslanci NR SR Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková prichádzajú do parlamentu s balíkom 28 zákonov, ktoré by na Slovensku celkom zrušili vyššie územné celky, ktoré na Slovensku máme zriadené od roku 2001.

12.01.2017 11:26 , aktualizované: 15:53
debata (213)

Ak by zmeny v parlamente poslanci podporili, štát by podľa výpočtov predkladateľov ušetril viac ako 205 miliónov eur. Dôvodom, prečo poslanci navrhujú zrušenie samosprávnych krajov je to, že za 15 rokov nesplnili žiadny zo zásadných cieľov, ktoré im pripisovala reforma verejnej správy.

„Neprispeli k riešeniu regionálnych rozdielov, nepriniesli efektívnejšiu správu vecí verejných. Od roku 2004, keď sa na VÚC preniesli posledné významnejšie právomoci, sa počet zamestnancov samotných úradov VÚC zvýšil o 57 percent a dlh sa zvýšil z nuly na 370 miliónov eur,“ povedala poslankyňa Macháčková s tým, že VÚC nepriniesli ani oživenie demokracie a aj záujem o voľby zo strany občanov je nízky.

Ako povedal Beblavý, vo štvrtok spúšťajú online petíciu, ktorou môžu občania návrh podporiť. V balíku 28 zákonov je návrh novely ústavy, štyri novely ústavných zákonov a zvyšné zákony. Ak by balík podporila ústavná väčšina poslancov, teda 90, tak by kraje zanikli už k 31. decembru 2017.

„Ich právomoci by sa prerozdelili medzi mestá a obce na jednej strane a štátnu správu na strane druhej. Návrh dáva mestám a obciam právo prevziať zriadovateľské právomoci k školským, sociálnym či kultúrnym zariadeniam miestneho charakteru,“ dodal Beblavý.

Podľa neho tak ide o posilnenie decentralizácie v prospech prirodzených miestnych jednotiek, ktorými sú mestá a obce. „V prípade, že ide o zariadenia so širšou pôsobnosťou, prejdú právomoci pod štát, pod konkrétne ministerstvo alebo na miestnu štátnu správu,“ uviedol.

Podiel VÚC na dani z príjmu fyzických osôb by sa podľa Beblavého prerozdelil medzi obce a štát tak, že obce by dostali 88 percent a štát 12 percent. To by sa však nedotklo zdravotníctva ani školstva, ktoré sú financované prostredníctvom štátneho rozpočtu a zdravotných poisťovní. Úspora 200 miliónov eur by bola najmä vďaka zrušeniu samotných volieb i nákladov na fungovanie úradu VÚC.

Fico: Beblavý je samostatný bežec v NR SR

Samostatný bežec v národnej rade premiéra Roberta Fica (Smer) nezaujíma. Povedal to na tlačovej besede v NR SR na adresu nezávislého poslanca NR SR Miroslava Beblavého po tom, ako Beblavý predstavil svoj návrh, ako zrušiť na Slovensku vyššie územné celky.

„Predstavte si, že máte nejakého samostatného, bezvýznamného poslanca národnej rady bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektmi. Poslanca, ktorý nevedel vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu, ktorý zneužíval Transparency International. Poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný bežec, úplne bezvýznamný, oznámi slovenskej verejnosti, že ide zrušiť VÚC,“ povedal Fico s tým, že na takúto zmenu je potrebná ústavná väčšina v parlamente, teda 90 hlasov poslancov.

Dodal, že doposiaľ nevie o tom, že by o svojom návrhu s vládnou koalíciou diskutoval. „To je výkrik nepodstatný, nezaujímavý, nikoho to netrápi, čo pán Beblavý v tejto chvíli hovorí,“ dodal. Pred tohtoročnými voľbami sa počet ani štruktúra VÚC podľa Fica meniť nebude.

„Dohodli sme sa, že zmeníme spôsob voľby na jednokolové voľby, lebo v druhom kole klesala účasť ľudí aj na desať percent. Kde je potom tá demokratičnosť?“ pýta sa Fico. „Mňa jeho návrh absolútne nezaujíma. Návrh poslanca Beblavého je irelevantný,“ dodal s tým, že nemôžeme fungovať tak, že niekto príde s nejakou zmenou a v parlamente má jediný hlas.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #VÚC #Katarína Macháčková