Vtáčia chrípka sa objavila aj v okrese Prešov

V obci Chmeľov, časť Podhrabina v okrese Prešov sa potvrdilo ďalšie ohnisko vtáčej chrípky subtypu H5 na Slovensku. Ako informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva, je to druhé potvrdené ohnisko u domácej hydiny. Ide o súkromný úžitkový drobnochov na produkciu vajec a mäsa pre vlastnú spotrebu.

13.01.2017 12:34
debata (1)

Chov, v ktorom bola objavená tzv. vtáčia chrípka, sa nachádzal za domom vo výbehu s oplotením bez ochrany proti voľne žijúcemu vtáctvu. Hydina bola zatváraná na noc do zatepleného ustajňovacieho priestoru. Ochorenie začalo bielymi vodnatými hnačkami 6. januára, tri kusy hydiny uhynuli o dva dni neskôr. O ďalšie dva dni uhynulo ďalších päť kusov, načo chovateľ nahlásil úhyn súkromnému veterinárnemu lekárovi a ten to oznámil na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Prešov.

Úradný veterinárny lekár ešte v ten istý deň chov skontroloval a odobral dva kusy hydiny na laboratórne vyšetrenie. Národné referenčné laboratórium pre aviárnu influenzu – Veterinárny ústav vo Zvolene (NRL) následne potvrdil vírus vtáčej chrípky subtypu H5.

Veterinárna správa vytýčila reštrikčné zóny – ochranné pásmo minimálne tri kilometre a pásmo dohľadu minimálne 10 kilometrov od ohniska. V súčasnosti nariaďuje veterinárne opatrenia v ohnisku, a tiež v ochrannom pásme a pásme dohľadu, aby zabránila ďalšiemu šíreniu nákazy.

Prvý prípad vtáčej chrípky v domácom chove sa objavil koncom vlaňajška v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Ďalšie prípady zaznamenali v košickej zoologickej záhrade a u voľne žijúceho vtáctva v okrese Komárno.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #vtáčia chrípka