Oteplenie a sneženie vystrieda mráz. Opäť bude chladno

S problémami pre výdatné sneženie a so závejmi, ktoré potrápili vodičov na cestách v závere pracovného týždňa, treba počítať aj v sobotu, najmä na juhovýchode a východe Slovenska, kde pribudnú ďalšie desiatky centimetrov snehu. V nedeľu sa vrátia mrazy, no nemali by byť až také extrémne ako v období po Troch kráľoch.

14.01.2017 08:00
košice, sneženie, zima, odpratávanie snehu,... Foto: ,
V Košiciach v piatok od skorých ranných hodín vytrvalo padal sneh.
debata (3)

„Vzduch, ktorý sa k nám bude dostávať, nepôjde z východu, ale skôr z juhovýchodu. Pôjde síce z oblasti, kde je teraz veľmi chladno – z juhovýchodnej Európy, z Balkánu, ale predsa len to nie je oblasť európskej časti Ruska alebo Kazachstanu. To znamená, že tento vzduch by nemal byť až taký veľmi mrazivý,“ hovorí Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Sneženie vo štvrtok a v piatok zabezpečilo, že na konci pracovného týždňa bolo celé územie pod snehovou pokrývkou. Najmenej, len jeden centimeter, snehu prikrývalo bratislavskú Mlynskú dolinu. Kým vo štvrtok napadlo najviac snehu na strednom a západnom Slovensku, v piatok najvýdatnejšie snežilo na východe krajiny, ale i juhu stredného Slovenska.

Sneh v piatok ráno mohli zmerať aj v Rimavskej Sobote, kde ho bolo 9 cm. „Najviac snehu pripadlo v regiónoch východného Slovenska, kde aj v nižších polohách majú viac ako 10 cm snehu. V Orechovej, to je na krajnom východe Slovenska, bolo 18 cm snehu,“ uviedol príklady Faško.

V Medzilaborciach bolo 54, v Telgárte 31 cm, na nedostatok snehu sa určite nemôžu sťažovať na Kysuciach či Orave. V Krásne nad Kysucou si samospráva musela prenajať pozemky, kde odváža sneh z centra mesta, pretože ho už niet kam odhŕňať. V Oravskej Lesnej bolo 68 cm snehu.

Dostatok prírodného snehu umožnil spustiť vleky aj v menších lyžiarskych strediskách, ktoré prevádzkujú obce či telovýchovné jednoty, tie nemajú zasnežovaciu techniku.

Ako bude

  • Sobota – Premenlivá prevažne veľká oblačnosť, na východe dopoludnia až zamračené. Na väčšine územia sneženie alebo snehové prehánky, na východe aj výdatnejšie. Denná teplota –2 až 3 stupne, na severozápade aj chladnejšie. V noci –2 až –6 stupňov.
  • Nedeľa – Premenlivá, na severe zväčšená oblačnosť. Ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Denná teplota –5 až 0, na juhozápade 2 stupne. V noci –10 až –16, na juhozápade a miestami aj na východe –4 až –10 stupňov.
  • Pondelok – Polooblačno až oblačno. Ojedinele snehové prehánky. Chladno. Denná teplota –7 až –1 stupeň. V noci –13 až –20, na juhozápade –7 až –13 stupňov.
  • Utorok – Polooblačno, cez deň miestami až oblačno. Chladno a veterno. Denná teplota –8 až –2, v noci –13 až –20, na juhozápade –7 až –13 stupňov.
  • Streda – Prevažne polooblačno. Naďalej chladno. Denná teplota –7 až –2 stupne, na severe miestami okolo –9. V noci –13 až –20, na juhozápade –7 až –13 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

Horšie už snehovú nádielku zvládajú na cestách. V piatok vodičov spomalili komplikácie na zasnežených, zafúkaných a ťažko prejazdných cestách. Skrížené kamióny, nehody či škodové udalosti pribúdali, vodiči uviazli v kolónach.

Sneženie celý piatok komplikovalo dopravu aj na... Foto: SITA, Martin Medňanský
sneženie, kalamita, doprava, Sneženie celý piatok komplikovalo dopravu aj na cestách v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Mimoriadnu situáciu na cestách museli pre silný vietor, tvorenie závejov a husté sneženie vyhlásiť v okresoch Humenné, Medzilaborce a Snina. Hoci cestári do terénu poslali všetky mechanizmy, mnohé cesty vzápätí zafúkalo a tvorili sa na nich záveje.

Prvý kalamitný stupeň vyhlásili aj v Košickom kraji, v okresoch Rožňava, Michalovce, Sobrance, Trebišov. „Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy do 10 cm, na cestách tretej triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh,“ vysvetlila hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

V Košiciach jazdila mestská hromadná doprava s meškaním. Električky mali problémy pre zasnežené výhybky, autobusy zase na trasách, ktoré vedú do kopcov.

V Banskobystrickom kraji až do odvolania uzatvárali hraničné priechody s Maďarskom. Žilinská polícia upozorňovala na uzatvorené horské priechody Šturec, Donovaly, celoročne uzavretý Kľak pre nákladné súpravy nad desať metrov. Ťažko prejazdný bol i horský priechod Čertovica.

Podľa meteorológov treba so snežením a s komplikáciami najmä na juhovýchodnom a východnom Slovensku počítať aj v sobotu. Pre Košice, Humenné, Sninu, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance a Trebišov vydali výstrahu druhého stupňa, pripadnúť môže 15–30 cm nového snehu.

Sneh a vietor môžu skomplikovať situáciu aj v Banskobystrickom, Prešovskom, Košickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde platí výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. V nedeľu budú aktuálne výstrahy pred nízkymi teplotami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #snehová kalamita #sneženie #zima 2016