Slovensko chce ďalej pomáhať Rakúsku s utečencami

Slovensko bude aj naďalej pomáhať Rakúsku s umiestnením žiadateľov o rakúsky azyl v humanitárnom centre v Gabčíkove. Spoločná dohoda medzi oboma krajinami o pomoci v priebehu dvoch rokov, uzavretá v roku 2015, vyprší v auguste. Ak však bude potrebné, rezort vnútra je pripravený túto formu pomoci predĺžiť. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že oba štáty už o takejto spolupráci rokujú.

15.01.2017 15:00
Humanitárne centrum v Gabčíkove, utečenci,... Foto: ,
Humanitárne centrum v Gabčíkove.
debata (25)

Pomoc sa týka žiadateľov o azyl nad rámec kvóty 35-tisíc ročne, ktorú si na tento rok určili Rakúšania. Ak by mal byť objem prekročený, Slovensko poskytne Rakúšanom pomoc v podobe prechodného ubytovania žiadateľov o rakúsky azyl v humanitárnom centre v Gabčíkove. Dnes je v centre 13 žiadateľov o rakúsky azyl. Nikto z týchto utečencov nemôže dostať azyl na Slovensku.

Okrem pomoci Rakúsku prijme Slovensko aj ďalších utečencov v zmysle svojho vlastného záväzku, a to v prípadoch relokácií utečencov z Grécka a Talianska. „V rámci relokácií, ktoré trvajú a realizovať sa budú aj tento rok, sme doteraz prijali deväť ľudí – tri matky a šesť detí,“ uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Dodala, že tieto neúplné rodiny sa dnes pripravujú na integráciu do slovenskej spoločnosti. Rezort hovorí, že sa sústreďuje na najviac ohrozené skupiny, ako sú práve prípady matiek s deťmi.

Slovensko sa v rámci dobrovoľných kvót zaviazalo, že prijme sto ľudí v rámci relokácií a sto ľudí v rámci presídlenia. Tento záväzok štát splnil vlani presunom skupiny 149 kresťanov z Iraku, ohrozených Islamským štátom.

Z tejto skupiny pokračuje v integrácii na Slovensku 86 Iračanov. Časť sa vrátila domov, pretože nevedeli prekonať smútok za domovom a mali problém začleniť sa do života na Slovensku.

V azylovom centre v Gabčíkove umiestnilo Slovensko prvých utečencov v septembri 2015. Memorandum o porozumení, na základe ktorého Slovensko dočasne ubytováva vo svojom zariadení 500 žiadateľov o azyl z Rakúska, podpísali minister vnútra Robert Kaliňák a vtedajšia rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová v júli 2015. V Gabčíkove sa doteraz vystriedalo vyše 1 200 žiadateľov o azyl v Rakúsku.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Gabčíkovo #utečenci