Richter zruší pokutu za neskorú evidenciu zamestnanca

Dvojtisícová pokuta pre zamestnávateľov za neskoré prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne by sa mala zrušiť.

16.01.2017 10:30
debata (8)

Minister práce Ján Richter (Smer) v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike povedal, že sa bude touto témou zaoberať. Richter ďalej povedal, že by aj tento rok mal pokračovať trend v znižovaní nezamestnanosti, a to na úroveň 7–8 percent.

Šéf rezortu práce pripustil, že neprihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne môže byť aj administratívnou chybou, napríklad účtovníčky. „V tomto kalendárnom roku je naplánovaná v legislatívnom pláne úloh novela zákona, ktorou chceme riešiť aj túto problematiku,“ povedal Richter.

Na takýto krok ho v diskusii vyzval opozičný poslanec a bývalý minister práce Jozef Mihál (SaS). „Zrušte, prosím vás, ak nič iné, tak tú dvojtisícovú pokutu z inšpekcie práce pri neskoro zaevidovanom zamestnancovi do Sociálnej poisťovne,“ apeloval Mihál.

Ak niekto podľa neho vôbec neprihlási zamestnanca do Sociálnej poisťovne, nech pokutu dostane, ale ak ho prihlási s omeškaním jedného dňa, tak dvojtisícová pokuta, ktorú dnes dostávajú zamestnávatelia, by nemala byť. Richter pripustil, že niekedy prax ukáže, že štát je v niektorých opatreniach príliš prísny a nemusí hneď ísť o čiernu prácu, ale len o zábudlivosť pracovníka. „Vieme tieto veci zohľadniť, takže hovorím áno,“ uviedol minister.

Pokiaľ ide o ďalší vývoj nezamestnanosti, Richter vyhlásil, že aj tento rok bude klesať. Úroveň 7 až 8 percent považuje za reálnu predpoveď, pretože sa ekonomike darí a priaznivý vývoj má pokračovať. Ukazujú to podľa neho prognózy Európskej komisie, Národnej banky Slovenska či Inštitútu finančnej politiky.

Podľa ministra je stále v evidencii na úradoch práce množstvo ľudí, ktorých situácia je riešiteľná. „Z približne 250-tisíc nezamestnaných ľudí je medzi nimi 150-tisíc, ktorí sú absolventi stredných odborných škôl buď s maturitou, alebo bez maturity, majú remeslo alebo dokonca priemyslovku, to je kategória ľudí, s ktorou chceme pracovať,“ povedal Richter.

Ďalších 27-tisíc je na úradoch práce s ukončeným vysokoškoským vzdelaním v humanitných odboroch. „Aj s tými chceme pracovať a postupne prispôsobovať podmienkam trhu práce,“ doplnil s tým, že asi 40-tisíc ľudí má základné alebo neukončené základné vzdelanie. Ambíciou ministerstva nie je nad nimi hodiť rukou a nerobiť absolútne nič.

Exminister práce Mihál si myslí, že nižšia nezamestnanosť je vďaka pozitívnemu vývoju ekonomiky. Dnes sme podľa neho v dobrých časoch a ťažíme z toho. „Dostávame sa do situácie, kedy ten, kto chce pracovať, tak by si prácu mal nájsť,“ poznamenal Mihál.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #Sociálna poisťovňa #Ján Richter