Strečno zostane počas víkendu otvorené

Zimné počasie pribrzdilo práce na sanácii hradného brala v Strečne. Úsek bude ešte aj tento víkend prejazdný. Naposledy bola cesta popod Strečno uzavretá ešte v polovici decembra.

19.01.2017 14:00
strecno Foto: ,
Práce na sanácii hradného brala v Strečne museli pre počasie zastaviť.
debata (2)

Práce mali pokračovať po vianočnej prestávke už 14. – 15. januára, ale na zamrznutej a zasneženej skale by to bolo nebezpečné. „Horolezcom to neumožňuje, aby sa bezpečne pohybovali po skalách,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

Zastavenie prác kvôli počasiu platí opäť. Ani počas tretieho januárového víkendu nebudú obnovené a cesta pre vodičov zostane otvorená. O ďalšom víkende rozhodne pracovná skupina podľa vývoja počasia na porade budúci týždeň.

Horolezci na brale pracovali zatiaľ počas piatich víkendov, keď musela byť cesta kvôli bezpečnosti úplne uzavretá. Takýto režim, keď sa cesta uzavrie v sobotu o ôsmej hodine ráno a potom sa pre vodičov otvorí v nedeľu o štvrtej hodine popoludní, teda na 32 hodín zostane uzavretá, má byť ešte počas šiestich víkendov. Potom sa bude robiť druhá etapa sanačných prác a premávka na frekventovanej trase bude obmedzená do jedného jazdného pruhu. Táto etapa by mala trvať štyri mesiace.

Hradné bralo monitorujú už dve desaťročia. V roku 2014 bol zaznamenaný najvýraznejší posun trhliny, o 4 milimetre, preto bolo potrebné skalu spevniť. O rok nato vláda na prieskum a sanáciu hradného brala vyčlenila 940-tisíc eur. Zmluvu s firmou, ktorá vyhrala v súťaži zákazku v Strečne, však podpísali až vlani, v polovici októbra, pred začiatkom zimy. Práce majú potrvať do 31. mája. Či sa termín aj podarí dodržať, je otázne. Závisí aj od toho, koľkokrát ešte bude treba sanáciu zastaviť práve pre zimné počasie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #sanácia brala