Danko: Na hodnosť kapitán som hrdý, zaslúžim si ju

Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko je na svoju hodnosť kapitán, ktorú mu v septembri udelil minister obrany Peter Gajdoš, hrdý. Ako na štvrtkovej tlačovej besede zdôraznil, v prípade potreby je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží.

19.01.2017 17:43
predseda parlamentu Andrej Danko Foto: ,
Predseda parlamentu Andrej Danko.
debata (983)

„Ja si tú hodnosť zaslúžim, nemám z toho žiadnu výhodu,“ vyhlásil Danko. Výzvu lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby hodnosť vrátil, Danko odmieta. "Výložky, ak by to bolo nutné, si veľmi rád dám,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Danko s tým, že výložky si neskutočne váži.

„Rád si ich ako vojak dám, som hrdý na to, že som kapitán v zálohe. Ctím si vojakov, ktorí padnú. Môžem hrdo povedať, že som rok v armáde slúžil,“ uviedol a dodal, že jeho priamym veliteľom bol generál a dnešný minister obrany Peter Gajdoš.

Podľa Danka je zrejmé, že povýšenie z hodnosti desiatnika na hodnosť kapitán je priamoúmerné jeho vzdelaniu a veku. „O to viac sa zamýšľam, keď sa k týmto veciam vyjadrujú ľudia, ktorí majú modrú knižku a nie sú členmi armády,“ uviedol na adresu Matoviča.

Ctí si, že mu Gajdoš po 18 rokoch dal takúto vysokú hodnosť. Ako zdôraznil, tento rok sa nedá opozičným poslancom vyprovokovať a oznámil, že Matoviča čaká trestné oznámenie za ohováranie, poškodzovanie mena, šírenie neprávd o Dankovej osobe.

„Dnes som pochopil, že pán poslanec, ktorého meno nechcem používať, vôbec nerozumie tomu, čo je armáda SR,“ uviedol na adresu Matoviča. „Verejne ho vyzývam, nech povie, akou diagnózou trpí, že má modrú knižku. Že nemohol slúžiť v armáde Slovenskej republiky,“ povedal Danko.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vymenoval do hodnosti kapitána v zálohe Andreja Danka rozkazom z 21. septembra 2016. Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča by sa minister obrany aj predseda parlamentu mali verejne za povýšenie ospravedlniť.

„Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať, do tváre a demoralizujú armádu,“ povedal Matovič. Podľa neho sa Danko z desiatnika stal hneď kapitánom, a tak preskočil niekoľko hodností. „V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán,“ zdôraznil Matovič.

983 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Andrej Danko #Peter Gajdoš