Chrípka sa rozbehla, zasiahla hlavne tínedžerov

Hlavná chrípková sezóna sa rozbehla naplno. Potvrdzujú to aj údaje hlavného hygienika. Oproti minulému týždňu je chorých viac až o tridsať percent. Najviac ich je medzi tínedžermi.

23.01.2017 16:00
chrípka, choroba, žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Viaceré školy preto zatvorili. Podľa lekárov je chrípka v týchto dňoch charakteristická dlhším priebehom. Pomáhajú lieky na kašeľ, hrdlo a nádchu.

Úradu verejného zdravotníctva nahlásili lekári za posledný týždeň 10 745 chorých. „Minulý rok v rovnakom období bolo hlásených len 4 313 prípadov,“ tvrdí hovorkyňa úradu Zuzana Drobová. Chorí sú najmä vo vekovej skupine 15– až 19-ročných, najviac prípadov zaznamenali v Nitrianskom kraji a najmenej v Košickom.

V Európe podľa Drobovej dominuje vírus chrípky A (H3N2), ktorý je charakteristický tým, že u staršej populácie vyvoláva ochorenia s ťažším priebehom. Na Slovensku boli pre komplikácie hospitalizovaní traja ľudia – 73-ročný a 59-ročný muž a 83-ročná žena z Nitrianskeho kraja. Od začiatku sezóny úrad celkovo zaznamenal 12 prípadov závažného ochorenia, pri ktorom bola potrebná hospitalizácia. „Úmrtie v aktuálnej sezóne doteraz hlásené nebolo,“ dodala Drobová.

Ambulancie sú v posledných dňoch plné, potvrdzuje hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Martin Olej. „Po prázdninách sa deti dostali do kolektívu, tak sa prenos vírusu začal aktivovať,“ dodal. Chrípka sa podľa neho prejavujú rôzne, horúčkami, pridruží sa kašeľ a nádcha. „Teraz je veľa aj črevnej chrípky so žalúdočnými problémami,“ doplnil odborník.

Informácie o chrípke

  • Na našom území i na celej severnej pologuli prebieha chrípková sezóna od októbra do konca apríla, chorobnosť sa začína postupne zvyšovať zvyčajne po 35. kalendárnom týždni (september), najviac chorých býva v januári a vo februári.
  • Chrípka môže mať závažný priebeh predovšetkým u osôb nad 65 rokov a u tzv. rizikových pacientov. Ide o osoby s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, cystickou fibrózou, astmou, s chorobami srdca, s diabetom, cirhózou pečene, so zníženou funkciou obličiek, onkologických pacientov a osoby s poruchou imunity. Nemenej dôležitou rizikovou skupinou sú tehotné ženy a deti do dvoch rokov.
  • Jedinú špecifickú prevenciu proti chrípkovým vírusom predstavuje očkovanie.
  • Očkovaním možno predísť úmrtiu v súvislosti s chrípkou či ochoreniu s ťažkým priebehom, znižuje riziko absencie v škole či v zamestnaní a súčasne to chráni pred nákazou ľudí v okolí očkovaného človeka.
  • Najvhodnejší čas na očkovanie je v priebehu septembra až novembra, očkovať možno aj neskôr, je tu však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť ochranné protilátky. Tie dosahujú dostatočnú úroveň dva týždne po očkovaní.
  • Najvyššia chorobnosť na chrípku bola za posledné roky v sezóne 2012/2013. Vtedy bol hlásený aj najvyšší počet úmrtí v súvislosti so závažnou akútnou respiračnou infekciou: 32.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Chrípkové ochorenie, ktoré sa aktuálne šíri, je podľa neho charakteristické dlhším priebehom, čo sa týka počtu dní. Bežné trvá chrípka 5 – 7 dní, teraz je to asi desať. Hoci je tento vírus veľmi premenlivý, Olej si nemyslí, že by išlo o zmutovaný kmeň. „Pokiaľ mám informácie, tak je chrípka taká, aká sa predpokladala, a je obsiahnutá aj v chrípkových vakcínach. Tí, čo sa zaočkovali, majú výraznú výhodu oproti nezaočkovanej populácii, vakcína jednoducho funguje,“ dodal. V určitých rokoch sa môže vyskytnúť vírus chrípky, s ktorým sa nepočítalo, ale to teraz nie je tento prípad, poznamenal.

Chrípku môžu skomplikovať bakteriálne infekcie a v takom prípade treba nasadiť antibiotickú liečbu. Inak sa liečia len symptómy, liekmi na kašeľ, na hrdlo, tekutinami a pokojovým režimom.

Pediater Mário Moro hovorí, že chorých začalo pribúdať už pred Vianocami, potom to prázdniny trocha zastavili, teraz sa chorobnosť rozbehla zas. „Je jej veľa, oproti minulému roku je to horšie. Denne ošetrím asi 60 pacientov, sú dni, keď ich je aj 80,“ povedal Moro a potvrdil, že okrem respiračných je dosť aj črevných chrípok. Pediater pripomína, že antibiotiká na chrípku nezaberajú, hoci si to myslí asi polovica ľudí. „Ťažko im je vysvetľovať, že v takýchto prípadoch to nepomáha, aj tak tlačia, aby ich dostali,“ dodáva.

Pre chrípku zatvorili na Slovensku už 109 materských, základných aj stredných škôl. Vo viacerých nemocniciach obmedzili návštevy. "Určite neodporúčame viacpočetné, ktoré by mohli predstavovať zvýšené riziko prenosu chrípkového ochorenia,“ povedal o nemocnici v Rimavskej Sobote hovorca siete regionálnych nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. Podľa neho nie je vylúčené, že na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva budú na určitý čas návštevy úplne zakázané. „Závisí to od priebehu chrípkovej epidémie v tomto regióne,“ dodal.

Zákaz návštev až do odvolania platí vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Informuje o tom riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková na webovej stránke. Návštevy zakázali aj v troch nemocniciach a v jednej liečebni v Bratislavskom kra­ji.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová uvádza, že okrem žiakov základných škôl dominuje chrípka aj u ľudí v produktívnom veku. „Počty chorých stúpli o tretinu,“ uviedla.

Chrípka každoročne spôsobí na Slovensku niekoľkotisíc ťažkých komplikácií – zápaly pľúc, priedušiek, prínosových dutín a stredného ucha, neurologické ochorenia, z ktorých mnohé si vyžadujú hospitalizáciu. „Tieto ochorenia môžu mať trvalé zdravotné následky,“ povedala Tolnayová.

Ako predísť chrípke

  • často si umývajte ruky
  • vyhýbajte sa preplneným miestam, nákupným centrám
  • jedzte dostatok výživnej stravy, ovocia, zeleniny, pite veľa tekutín, najlepšia je kyslá kapusta
  • často vetrajte miestnosti
  • obmedzte podávanie rúk

Najčastejšie je potrebné pre chrípku hospitalizovať deti mladšie ako dva roky a starších ľudí po šesťdesiatke. Za najúčinnejšiu ochranu pred týmito chorobami sa považuje očkovanie. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 10 až 14 dní po podaní očkovacej látky. Očkuje sa už od 6 mesiacov veku.

Záujem o očkovanie však podľa lekárov klesá. „Kým pred pár rokmi sme mali zaočkovanosť takmer 30 percent, teraz klesla na úroveň asi piatich a ten trend vôbec nie je potešiteľný,“ povedal hlavný odborník ministerstva Olej. Je to podľa neho spôsobené aj negatívnou medializáciou očkovania a tým, že ho nepodporujú autority. Odborníci podľa jeho slov nevedia mieru očkovania ovplyvniť.

Epidémie chrípky vznikajú z dôvodu premenlivosti vírusov chrípky, informuje Úrad hlavného hygienika. Vírusy podliehajú drobným genetickým zmenám – mutáciám, preto sa epidémie opakujú v dvoj- až trojročných cykloch. „Raz za 10 až 40 rokov prichádza k veľkej zmene vírusu. Skrížením medzi ľudským a zvieracím typom chrípkového vírusu vznikne úplne nový typ, ktorý je schopný vyvolať rozsiahle pandémie,“ vysvetľuje úrad. Veľká pandémia bola zaznamenaná v rokoch 2009 – 2010. Pri víruse vtáčej chrípky, ktorý sužuje Slovensko v posledných týždňoch a ohrozuje chovy hydiny, doteraz nezaznamenali prenos na človeka.

Ak by sa objavili zmutované vírusy, v ambulanciách ich nevedia odhaliť. Moro tvrdí, že lekári nie sú takí odborníci. „Po pár rokoch vždy príde väčšia epidémia, prejaví sa to na chorobnosti,“ hovorí lekár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #školy #chrípka #chrípkové obdobie