Smogu je veľa, posúva sa na východ

Vo vzduchu máme stále priveľa škodlivých prachových častíc, podľa meteorológov by sa pomery v najbližších dňoch nemali výrazne zmeniť.

24.01.2017 07:00 , aktualizované: 08:56
smog, bratislava, mesto Foto: ,
Inverzia v pondelok dopoludnia nad Bratislavou. Postupne sa však rozptýlila a miestami prebleskli slnečné lúče.
debata (1)
Výstraha platí pre časť okresov a znečistenie sa posúva smerom na východ Slovenska. Environmentalista považuje aktuálny stav za výnimočne zlý. Jeho dôvody vidí v chýbajúcich opatreniach v kombinácii so zlou rozptylovou situáciou.

Zvýšené množstvo jemných prachových častíc namerali v poslednom období na viacerých miestach. Už v nedeľu vydali meteorológovia signál prvého stupňa, takzvané upozornenie. "Naďalej platí smogová situácia pre Nitru, Štúrovu ulicu, Nitru-Janíkovce, Topoľníky, Trenčín, Ružomberok a Veľkú Idu. Pracovníci Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu zaznamenali klesajúci trend hodinových koncentrácií prachových častíc PM10 na väčšine územia. V pondelok (23.1.2017) však Slovenský hydrometeorologický ústav informoval verejnosť o zvýšených hodinových koncentráciách prachových častíc PM10 na automatickej meracej stanici v Košiciach, Topoľníkoch a Veľkej Ide.

Podľa predpovedí meteorológov to vyzerá tak, že v najbližších dňoch by sa súčasný stav výrazne meniť nemal. „Mrazivé dni a noci nie sú na január nič výnimočné. Smogu je veľa najmä kvôli zlým rozptylovým podmienkam a dlhotrvajúcej inverzii,“ ozrejmil Ladislav Čaracký zo Slovenského hydrometeorolo­gického úradu (SHMÚ). Túto zimu sa podľa neho prejavujú ako zdroj znečistenia hlavne lokálne kúreniská, teplárne a veľké zdroje. Čo sa týka väčších miest, tam má značný vplyv aj doprava či posypy ciest, čiže trieštenie jednotlivých pieskových častí, ktoré sa rozptýlia do ovzdušia. SHMÚ bude naďalej 24 hodín denne monitorovať situáciu a zverejňovať hodnoty koncentrácií prachových častíc PM10 na svojej internetovej stránke.

Pre obyvateľov aj naďalej platí, že by mali obmedziť pobyt vonku, zbytočne nevetrať či obmedziť športové aktivity a prácu vonku. „V prípade výkonu takýchto aktivít je potrebné sledovať našu stránku, kde sú zverejňované hodinové koncentrácie,“ doplnil Čaracký.

Už tradične prekročili škodliviny v ovzduší limity aj v Ružomberku, kde cez víkend vyhlásili smogovú situáciu. Podľa Michala Matisa z oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Ružomberku sa mesto problematike zvýšeného počtu častíc PM10 v ovzduší venuje a pomenovalo zdroje znečisťovania. „Ružomberok sa nachádza v uzavretom priestore, kotline, kde je veľké množstvo inverzných dní, ako aj v súčasnosti, kedy sú nevyhovujúce veterné podmienky a dochádza k usadzovaniu prachových častíc v hmle, ktorá sa nachádza nad mestom,“ uviedol Matis. Zdrojmi prachových častíc je podľa neho automobilová doprava, keďže cez mesto prechádzajú cesty európskeho významu. Potom je to priemysel, najmä papierenský závod, a lokálne vykurovanie.

Environmentalista Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) hovorí o súčasnej situácii ako o výnimočnej. Priemerné hodnoty častíc PM10 aj PM2,5 v krajských mestách za posledné dva týždne podľa neho ukazujú, že viac ako polovica dní mala prekročené limity. Hranica pre PM10 je 50 mikrogramov na kubický meter a pre PM2,5 je 25 mikrogramov na kubický meter.

„Na to, aby sme dodržali legislatívu EÚ, máme dovolené za celý rok prekročiť hladinu pre PM10 maximálne 35 dní. Napríklad pre Banskú Bystricu, kde to bolo úplne najradikálnejšie, sme ju za posledné dva týždne prekročili až 12 dní,“ upozornil Lešinský. Podľa neho pri PM 2,5, kde je limit spomínaných 25 mikrogramov, bola prekročený troj-, niekedy až štvornásobne.

Dôvody zvýšenej koncentrácie nečistôt vo vzduchu vidí environmentalista v tom, že na Slovensku sa dlhoročne neprijímali efektívne opatrenia na znižovanie emisií prachových častíc. Druhým dôvodom je vznik špecifickej rozptylovej situácie, keď máme vysoký tlak, veľmi nízke prúdenie vetra až bezvetrie, čo sú optimálne podmienky na to, aby smog ostával tam, kde sa vyprodukuje. „Na druhej strane však vidíme, čo vypúšťame. Keď sú rozptylové podmienky dobré, tak nám vietor častice odfúkne niekam k susedom a nás to netrápi. Teraz sa môžeme aspoň trochu hlbšie zamyslieť nad tým, či s tým nebudeme niečo robiť, pretože by bolo načase,“ zdôraznil Lešinský. Dodal, že priveľa smogu môže bezprostredne vyvolávať dráždivý kašeľ, hlavne u ľudí, ktorí majú problémy s dýchacími cestami, ale aj u starších. Treba sa podľa neho strániť najmä lokálne najznečistenejších lokalít, ako sú autobusové zastávky, križovatky rušných miest. „Pri týchto ultrajemných časticiach sa nadýchneme a dostanú sa nám do krvi, ktorá sa následne zahusťuje a prispieva k srdcovo-cievnym ochoreniam,“ uzavrel environmentalista.

Nepriaznivú smogovú situáciu riešia aj v susednom Česku. Vo viacerých oblastiach už vyhlásili reguláciu, čo znamená, že podniky musia obmedziť výrobu a dodržiavať ďalšie opatrenia. V Prahe včera zasadal krízový štáb, ktorý sa rozhodol pripraviť návrh na zavedenie bezplatnej MHD. Ako pre denník Pravda uviedol hovorca Českého hydrometeorolo­gického ústavu Petr Dvořák, situácia je o niečo miernejšia ako v predchádzajúcich dňoch. Je to spôsobené tým, že v niektorých oblastiach sa mierne rozfúkal vietor. „V ďalších dňoch však zrejme nedôjde k žiadnemu výraznému zlepšeniu. Kvalita, respektíve nekvalita ovzdušia bude kolísavá,“ konštatoval Dvořák. Dnes a zajtra podľa neho možno prídu nejaké zrážky, ktoré obyčajne zlepšujú kvalitu ovzdušia. Keď budú padať vločky, budú so sebou strhávať aj prach.

Čo je smog a inverzia

  • Smog je chemické znečistenie atmosféry, ktoré spôsobuje ľudská činnosť. Ide o jav, počas ktorého je atmosféra obohatená o častice, ktoré v nej normálne nie sú a sú škodlivé pre zdravie. Predovšetkým oxid siričitý, oxidy dusíka, oxid uhoľnatý, prízemný ozón, benzén a prachové častice deliace sa podľa priemeru. Smog spôsobuje problémy najmä vo veľkých mestách a v ich okolí. Medzi jeho pôvodcov patria takzvané lokálne kúreniská, priemysel, energetika či doprava. Znečistenie atmosféry je výraznejšie počas inverzie, ktorá škodliviny zachytí pri zemi.
  • Teplotnou inverziou sa označuje stav v atmosfére, keď teplota vzduchu s pribúdajúcou nadmorskou výškou neklesá, ale rastie. Ide o neštandardnú situáciu, pretože v normálnych podmienkach teplota vzduchu s rastúcou nadmorskou výškou, naopak, klesá. Inverzie sú okrem obrátených teplôt charakteristické aj schopnosťou zabrániť rozptyľovaniu rôznych znečisťujúcich látok. V priestore, kde siaha väčšinou od zemského povrchu oblačnosť alebo hmla, sa potom koncentrujú škodliviny, a pretože tento stav môže trvať niekoľko dní až týždňov, môžu koncentrácie znečisťujúcich látok dosiahnuť kritické hodnoty.
Zdroj: SHMÚ, wikipédia, kov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smog #ovzdušie